16. mart 2023 16:22

Dodik: Ostajemo pri Nacrtu izmena Krivičnog zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Ostajemo pri Nacrtu izmena Krivičnog zakona

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BANJALUKA - Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ostaje pri Nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakona, rekao je danas predsednik SNSD Milorad Dodik i najavio i predlog zakona o neprofitnim organizacijama.

"Nećemo biti rigorozni kao Amerikanci, nećemo uvesti zakonsku kaznu. Verujemo da će nacrt biti usvojen sledeće sedmice, a mi ćemo obezbediti da najviši saradnici koalicije razgovaraju sa svim predstavnicima neprofitnih organizacija. I o ovom zakonu vodiće se javna rasprava", rekao je Dodik.

Dodao je da se svake sedmice održavaju sastanci vladajuće koalicije.

"Razgovaramo o važnim pitanjima u Srpskoj. Danas je to bilo o finansijskom stanju u Republici, koje je dobro. Podaci o izvozu i uvozu su dobri. Prosečne plate će biti povećane, ka tome težimo. Penzije su povećane za 14 odsto, plate pet odsto, to je nešto zbog čega smo zadovoljni", rekao je Dodik.

Srpska će, kazao je, definisati odgovor na ponašanje SAD koje sankiconišu ljude iz Republike Srpske što je nedopustivo.

Komentarišući pitanje Trgovske gore, gde Hrvatska namerava da odlaže nuklearni otpad, Dodik je istakao da će to pitanje biti problematizovano putem međunarodnih institucija.

Napomenuo je da je su organi BiH, Republike Srpske i opštine Novi Grad preduzeli sve neophodne mere, kako bi se to pitanje nametnulo da bude razmatrano.

"Hrvatska ne uvažava u celosti primedbe koje dolaze iz BiH, ali ćemo mi nastaviti, kao što je odlučeno na nivou BiH, konsenzusom svih, da se putem međunarodnih institucija to pitanje problematizuje", rekao je Dodik novinarima nako sastanka predstavnika vladajuće koalicije, prenela je RTRS.

Dodik je poručio da Republika Srpska nije za bilo kakav konflikt niti oružje, ali da njeni politički predstavnici nisu ni glupi da ne vide šta se dešava u BiH.

Istakao je da lider SDA Bakir Izetbegović podržava izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se institucije na nivou BiH ako bude potrebno moraju braniti oružjem, ali da Republika Srpska neće "uzeti oružje".

"Veoma je moćno to što je Kavazović rekao i to ga izvlači iz pozicije verskog vođe u militantnu ličnost. Čim poziva na oružje, on je militantan, a znamo šta znači kod muslimana militantnost. Spoj islama i oružja smo gledali u Siriji. On to zastupa, ja ne", jasan je Dodik.

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom o vojnim pitanjima rečeno da je zabranjen ulazak oružanih formacija jednog entiteta u drugi ako nema dozvole entiteta u koji se dolazi.