19. mart 2023 22:15

PES: Milatović ulazi u drugi krug; Mandić pozvao građane da u 2. krugu izbora glasaju za Milatovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

PES: Milatović ulazi u drugi krug; Mandić pozvao građane da u 2. krugu izbora glasaju za Milatovića

Foto: Shutterstock.com/yusuf aktas, ilustracija

PODGORICA - Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović izjavio je večeras da taj savez ostaje pri stavu da će podržati kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića ako uđe u drugi izborni krug za predsednika Crne Gore. U štabu Pokreta Evropa saopšteno je da Milatović ulazi u drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održani 2. aprila.

Prema prvim procenama CeMI-ja na osnovu uzorka od 80,5 odsto glasova, Milatović je u prednosti po osvojenim glasovima u odnosu na kandidata DF Andriju Mandića.

Prema ovom uzorku, kandidat Milo Đukanović osvojio je 35,3 odsto glasova, Jakov Milatović 29,1 odsto, Andrija Mandić 19,2 odsto, Aleksa Bečić 11,1 odsto, Draginja Vuksanović Stanković 3,2 odsto. Kandidat Goran Danilović osvojio je 1,3 odsto, a Jovan Radulović 0,8.

Bečić: Demokrate potvrdile da imaju čvrsto političko telo

Predsednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić čestitao je građanima Crne Gore na demokratskom izbornom danu i poručio da što se njegove stranke tiče, pokazalo se da ona ima čvrsto političko telo. "Sačuvali smo našu snagu iako smo imali daleko jaču konkurenciju. Kolege iz Evrope sad smo mi na neki način iznedrili", naveo je Bečić u obračanju nakon izbornog dana.

Bečić, koji je u prvom izbornom krugu osvojio, 10,80 odsto glasova, kazao je da je postojala "veoma prljava kampanja", odnosno da je danima narativ bio da jedinu šansu protiv Mila Đukanovića ima kandidat Demokratskog fronta ili Evrope sad. Bečić je čestitao Jakovu Milatoviću i ulasku u drugi izborni krug.

On je rekao i da su danas osvojeni rezultati predsedničkih kandidata dobijeni na osnovu rezultata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.. Bečić je rekao da je većina koja je tada pobedila večeras osvojila oko 60 odsto glasova.

Mandić u ime Demokratskog fronta pozvao građane da u 2. krugu glasaju za Milatovića

Predsednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić zadovoljan je glasovima dobijenim na današnjim izborima i poručio da to znači da su građani podržali politiku pomirenja, koja znači budućnost Crne Gore. "Pobeda našeg kolege (Jakova) Milatoviča u drugom krugu nema bez podrške DF-a", rekao je Mandić i u ime Demokratskog fronta pozvao građane na punu podršku Milatoviću.

On je pozvao sve građane Crne Gore da u drugom krugu glasaju za Milatovića, bez obzira da li će, kako je rekao, on poštovati tu podršku. Poručio je da Crna Gora mora da krene novim putem, a da politika pomirenja može da bude na korist svakog građanina.

"Želim da zahvalim mom srpskom narodu u Crnoj Gori i svima narodima koji su prihvatili politiku pomirenja. Pred nama su parlamentarni izbori. DF i koalicija oko njega nastupiće na njima. Posle ovih rezultata, završeno je vreme brutalne i odvratne kampanje provitv mene i DF-a. Izmišljali su razne laži, i u ovoj kampanji. Tvrdili smo da smo mi i DPS dve strane iste medalje, ambasade su radile protiv nas, vodeći mediji. Pred nama su parlamentarni izbori", rekao je Mandić.