23. mart 2023 21:29

Dodik: Odluka Ustavnog suda o Šmitovom pravnom nasilјu oslikava BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Odluka Ustavnog suda o Šmitovom pravnom nasilјu oslikava BiH

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

PRNJAVOR - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će Srpska proglasiti samostalnost, ukoliko visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametne zakon o imovini.

"Otići ćemo na Narodnu skupštinu Republike Srpske i donećemo odluku o samostalnosti Republike Srpske", rekao je Dodik u Prnjavoru.

Dodik je ranije izjavio da smatra da je pitanje imovine rešeno Dejtonskim sporazumom i da nepokretna imovina pripada entitetima, a ne državi BiH i odbio mogućnost da parlament BiH usvoji zakon o državnoj imovini.

Odluka Ustavnog suda o Šmitovom pravnom nasilјu odslikava BiH

Milorad Dodik izjavio je da obrazloženje današnje odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče "pravnog nasilјa lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita", odslikava BiH snažnije od bilo čega. "Obrazloženje odluke Ustavnog suda BiH, kojom se odbacuje apelacija Želјka Komšića i Šefika Džaferovića, a tiče se pravnog nasilјa lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, odslikava BiH snažnije od bilo čega", naveo je Dodik na Tviteru.

 

 

Dodik je ukazao da se Ustavni sud BiH poziva na Ustav, u kojem je zakonodavac Parlamentarna skupština BiH, a ne ni stvarni ni lažni visoki predstavnik. "Još tragičnije, poziva se na Evropsku konvenciju za zaštitu lјudskih prava i sloboda, koja bi upravo trebalo da štiti lјudska prava od sličnih i takvih neokolonijalnih aktivnosti, kakva je bila predmet apelacije", naveo je Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je danas zahtev Željka Komšića i Šefika Džaferovića kojim je tražena ocena ustavnosti odredaba Ustava FBiH i Zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.