30. mart 2023 13:57

Andrej Plenković najavio da u subotu stupa na snagu četvrti paket mera pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrej Plenković najavio da u subotu stupa na snagu četvrti paket mera pomoći

Foto: Shutterstock.com/Drop of Light, arhiva

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da u subotu na snagu stupa četvrti paket mera pomoći građanima i privredim uz napomenu da prema tom paketu, zahvaljujući odlukama vlade, cena gasa ostaje ista sledećih godinu dana, a cena struje do 30. septembra.

"Nastavljemo da regulišamo i cenu naftnih derivata, a precizni paketi pomoći idu onima kojima je to najpotrebnije. Deo ovog paketa je i davanje deoničarskog zajma HEP-u, a drugi deo je proces dokapitalizacije i oko toga se konsultiramo s nadležnim službama Evropske komisije", rekao je Plenković na početku današnje sednice vlade.

HEP je pretrpeo finansijske gubitke zbog paketa mera vlade donesenih radi pomoći građanima i ostalim ugroženim kupcima energije u procenjenom iznosu do 900 miliona evra.

Stoga je vlada odlučila da neće ići u privatizaciju nego da će im pomoći država, kao stopostotni vlasnik.

"Ovom odlukom predlaže se davanje deoničarskog zajma HEP-u u iznosu 400 miliona evra te pokretanje aktivnosti koje se odnose na dokapitalizaciju do 900 miliona evra", istakao je ministar privrede Davor Filipović i dodao da se planira povećanje osnovni kapital HEP-a unosom prava i u novcu.

"A sve kako bi naši građani i dalje mogli imati cenu električne energije koja je jedna od najnižih u EU te kako bi naše privrede moglo imati dodatni impuls kada govorimo o cenama električne energije koju plaćaju. I, naravno, kako bi HEP mogao nastaviti neometano poslovati", reako je Filipović, preneli su hrvatski mediji.