1. maj 2023 09:28

Milan Gulić: Izgradnja memorijalnih centara povezaće Srbiju i Republiku Srpsku kroz kulturu sećanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Gulić: Izgradnja memorijalnih centara povezaće Srbiju i Republiku Srpsku kroz kulturu sećanja

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - Zajednička ideja Srbije i Republike Srpske o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu važan projekat koji povezuje Srbiju i Srpsku kroz kulturu sećanja, izjavio je Istoričar Milan Gulić.

Iskreno se, kaže, nada da će doći do realizacije projekta koji je produkt zajedničkog dogovora, jer je kultura sećanja vrlo važna i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

"Sećanje na žrtve Drugog svetskog rata je jedan od najvažnijih segmenata te kulture sećanja na sveukupnu srpsku istoriju, posebno na istoriju 20. veka", rekao je Gulić u izjavi za Srnu.

Ocenjujući da je za relizaciju te ideje nema prigodnijih mesta od Donje Gradine i Beograda, Gulić ističe da je Donja Gradina stratište logora smrti NDH u Jasenovcu, koji je bio i jedan od najvećih logora u okupiranoj Evropi.

"I Beograd je stradalničko mesto i za srpsku i jevrejsku populaciju, na čijoj današnjoj teritoriji su logori Staro sajmište i Banjica, kao i i stratište u Jajincima", podsetio je Gulić.

Vlada Srbije je 27. aprila, usvojila zaključak kojim je odlučeno da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Predloženo je da se memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Jasenovac, i u Beogradu kao glavnom gradu Srbije, čime bi se obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu, saopšteno je iz Vlade Srbije.