31. maj 2023 14:03

Svetska banka će pozajmiti 46 miliona evra Federaciji BiH zbog zagađenja vazduha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetska banka će pozajmiti 46 miliona evra Federaciji BiH zbog zagađenja vazduha

Foto: Shutterstock.com/allstars, ilustracija

SARAJEVO - Svetska banka je odobrila pozajmicu Federaciji BiH u iznosu od 46,1 miliona evra da bi ovaj entitet BiH mogao da se bori protiv alarmantnog zagađenja vazduha.

U saopštenju Svetske banke se navodi da će podršku dobiti četiri od ukupno 10 kantona Federacije BiH, prenosi Rojters.

"Ovaj projekat će biti blagotvoran za stanovništvo i ukupnu ekološku održivost", rekao je menadžer Svetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon.

Finansijska podrška je vezana za direktna ulaganja u saobraćaj i sisteme grejanja za domaćinstva, što podrazumeva i mere energetske efikasnosti u domaćinstvima u kojim živi jedna porodica, kao i jačanje infrastrukture za bicikliste.

Šeldon smatra da će ove investicije smanjiti emisije štetnih čestica PM 2.5, ali i redukovati emisije gasova koje doprinose efektu staklene bašte, kao i da će dovesti do uštede energije, stvoriti bolje uslove života i nova radna mesta.

Rok za otplatu pozajmice je 31,5 godina, što uključuje i grejs period od osam godina.

U BiH je zabeležena visoka koncentracija štetnih čestica PM 2.5 u vazduhu, koja spada među najveće u Evropi.

Uzrok zagađenja je pre svega spaljivanje čvrstih goriva, koje je odgovorno za oko 50 odsto zagađenja vazduha štetnim česticama PM 2.5, kao i saobraćaj, odgovoran za 20 odsto pomenutog zagađenja, dodaje Svetska banka.