22. septembar 2023 12:52

Podgorica: Adžić očekuje pomoć zemalja regiona u hapšenju osumnjičenih za kopanje tunela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Podgorica: Adžić očekuje pomoć zemalja regiona u hapšenju osumnjičenih za kopanje tunela

Foto: Shutterstock.com/Dmitrijs Kaminskis, ilustracija

PODGORICA - Tunel do depoa Višeg suda kopali su dominantno državljani Srbije, koji su identifikovani i imali su pomagače iz Crne Gore, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Adžić je rekao da je u dosadašnjoj istrazi otkriveno da su u tom krivičnim delu učestvovali: Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi državljani Srbije.

On je na konferenciji za novinare pokazao njihove fotografije i izrazio očekivanje da će uz pomoć zemalja regiona brzo biti uhapšeni s obzirom na to da su, kako je kazao, nakon otkrivanja tunela napustili Crnu Goru.

Protiv četvorice identifikovanih podnete su krivične prijave, kao i protiv dva NN lica, rekao je Adžić i dodao da su oni imali još najmanje pet saradnika pomagača.

Njima se na teret stavlja krivično delo kriminalno udruživanje, a, kako je istaknuto, većina njih ima kriminalnu prošlost. Istakanuto je da su kopači imali pomoć sa jednom osobom iz Višeg suda, pripadnicima jedne od najbolje organizovanih kriminalnih organizacija u Crnoj Gori i nekima koji su na odsluženju kazne u zatvoru u Spužu.

"Budući da imamo vezu ljudi iz Višeg suda, OKG i ljudima koji su UIKS-u, mogu rećio da smo na tragu otkrivanja motiva. Ne možemo reći koji je pravi motiv, ali smo svakako korak bliže tim saznanjima", kazao je Adžić.

Fotografije svih osumnjičenih poslate su zemljama regiona.

Rekao je da su osumnjičeni napustili Crnu Goru 11. septembra, istog dana kada je tunel do depoa otkriven i to u manjim grupama.

Rukovodilac ODT Duško Milanović je rekao da je žena iz kriminalne grupe iz Crne Gore, gde se i sada nalazi.

Naveo je da u interesu istrage ne može da govori ko je ta osoba, čija fotografije je već objavljena u podgoričkim medijima.

Tužilac Marko Mugoša je rekao da se istraga zahuktava, da je do sada saslušano više osoba, kao i da su izvršena brojna veštačenja.