31. oktobar 2023 14:27

Ambasada SAD podržava akcije Skupštine i Vlade Crne Gore, ali je i dalje zabrinuta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada SAD podržava akcije Skupštine i Vlade Crne Gore, ali je i dalje zabrinuta

Foto: Shutterstock.com/smith371, ilustracija

PODGORICA - Ambasada SAD u Crnoj Gori i dalje je zabrinuta da bi stranke koje istorijski ne podržavaju ciljeve nove vlade mogle da spreče napredak zemlje.

"Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal", saopšteno je iz Ambasade SAD nakon što je Crna Gora dobila novu vladu na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem.

"S današnjim preuzimanjem dužnosti nove Vlade Crne Gore, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u EU i očuvanju evroatlantskih vrednosti. Nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima - punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unapređenje dobrosusedskih odnosa; i jačanje uloge države u multilateralnim organizacijama", navodi se u saopštenju.

Nadaju se da će videti da novoformirana Vlada brzo napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, unapređujući državu na putu pristupanja EU i ostajući snažan saveznik u NATO-u.

"Podržaćemo i priznati konstruktivne akcije nove Skupštine i Vlade, ali i iskazati našu zabrinutost zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrednostima i koje koče opipljiv napredak prema integraciji u EU. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena", stoji u saopštenju.