8. novembar 2023 14:05

Jakov Milatović: Na popisu izjasniću se kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jakov Milatović: Na popisu izjasniću se kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom

Foto: Tanjug video, arhiva

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ponovio je da će se na predstojećem popisu stanovništva izjasniti kao Crnogorac, koji govori srpskim jezikom.

Tako se, kaže, izjasnio i na popisu održanom 2011. godine, kao i njegova porodica.

“Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom”, rekao je Milatović gostujući na podgoričkoj Adria tv..

Dati Vladi 100 dana da vidimo kako će se pokazati

Jakov Milatović izjavio je da novu vladu nije bilo lako formirati, zbog mnoštva zahteva političkih subjekata, ali da je premijer Milojko Spajić, kako kaže, mogao to mudrije da ispregovara. "U svakom slučaju, nije dobro imati vladu sa pet potpredsedničkih mesta”, rekao je Milatović gostujući na podgoričkoj Adria tv.

Vladi, kazao je, treba dati nekih 100 dana da vidimo kako će se pokazati. Za premijera Spajića kaže da je dobronameran čovek, koji mnogo toga ima da ponudi Crnoj Gori. Imaju dobru komunikaciju, mada se ne slažu uvek oko nekih pitanja. Naveo je da je njegovim izborom za šefa crnogorske države spoljna politika Crne Gore ojačana, te da ima veliku želju da unapredi imidž zemlje koji je, kako kaže, bio uzdrman zbog afera i zbog sporosti u reformama.

"Radim na unapređenju naše pozicije, ubrzanju našeg evropskog puta, dobrosusedskih odnosa”, naveo je Milatović. Nada se i da će nova vlada pomoći da se u potpunosti normalizuju odnosi Crne Gore sa Srbijom. 

Izveštaj EK o Crnoj Gori dobar presek stanja stvari

Milatović smatra da je Crna Gore loše ocenjena u najnovijem izveštaju Evropske komisije, ali i da je nedovoljno stavljen fokus na suštinske stvari koje su se dogodile u državi u prethodnom periodu. Milatović je poručio da je ovaj izveštaj "dobar presek stanja stvari u Crnoj Gori".

"On je, kao takav, dobra smernica za donosioce odluka, pogotovo Vladu. Zato ga treba shvatiti veoma ozbiljno. Očekujem od nove Vlade i novog saziva Skupštine da kroz imenovanja u pravosuđu otvore vrata svim ostalim reformama u Crnoj Gori. Mislim da je to ključna stvar", rekao je Milatović novinarima u Podgorici nakon svečanosti povodom dana Ujedinjenih nacija i obeležavanja 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Milatović je ocenio da izveštaj EK nedovoljno stavlja fokus "na suštinski velike stvari koje su se desile u Crnoj Gori u prethodnom periodu".