13. novembar 2023 15:19

U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16

Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

BUKUREŠT - Članica NATO-a Rumunija otvorila je danas međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16.

Objekat za obuku koji se nalazi u vazdušnoj bazi u Feteštiju na jugoistoku Rumunije imaće za cilj ''povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika'' i bolje pozicioniranje Alijanse, kako bi mogla ''da se suoči sa složenim izazovima'' u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, a prenosi AP.

Rečeno je da će ratne avione američke proizvodnje isporučiti Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije, dok će proizvođač aviona ''Lokid Martin'' obezbediti instruktore i osoblje za održavanje.

Rumunija, koja je članica NATO-a od 2004. godine, deli dugu granicu sa Ukrajinom, a od kako je počeo rat između Rusije i Ukrajine 2022, kijev je više puta tražio od svojih saveznika da pošalju sofisticirane borbene avione kako bi joj dali prednost u borbi, što su pojedine članice NATO-a i učinile.

Kao odgovor na rat u susednoj zemlji, Rumunija je povećala troškove odbrane, dok je NATO pojačao svoje prisustvo na istočnom krilu Evrope slanjem dodatnih multinacionalnih borbenih grupa članicama Alijanse Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.