12. decembar 2023 15:19

Plenković smenio ministra privrede Davora Filipovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković smenio ministra privrede Davora Filipovića

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković smenio je danas ministra privrede Davora Filipovića, nakon što je ministrov specijalni savetnik lokalnoj televiziji Mreži tv. nudio zakup oglasnog prostora od većeg broja državnih firmi i institucija u zamenu za novac.

"Predsednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rešenje o razrešenju ministra privrede i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savetnik u kabinetu ministra", saopšteno je iz Plenkovićevog kabineta.

Transkript razgovora specijalnog savetnika Jurice Lovrinčevića sa novinarom Mreže TV objavio je u najnovijem broju hrvatski nedeljnik Nacional.

Ured za borbu protiv korupcije i kriminala (Uskok) saopštio je da sprovodi istragu.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih krivičnih dela, potvrđujemo sprovođenje izvida u predmetnom slučaju", saopšteno je iz Uskoka.

Naveli su da će nakon pribavljenja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavestiti javnost o daljnjem postupanju.

Lovrinčević je nakon objave transkripta negirao da je reketirao Mrežu tv.. "Nikada – baš nikada – toekom svoje karijere nisam uzeo niti imao potrebu tražiti ili uzeti proviziju, mito, “kovertu”, “kickback” ili kako god to želeli nazvati. Ko  god tvrdi suprotno – laže", napisao je ranije danas Lovrinčević na Linkedinu.