28. decembar 2023 09:23

Rumunija i Bugarska postigle sporazum o primeni Šengena sa Austrijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rumunija i Bugarska postigle sporazum o primeni Šengena sa Austrijom

Foto: Shutterstock.com/MA8. ilustracija

BUKUREŠT - Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije saopštilo je da je pre nekoliko dana postiglo politički dogovor sa nadležnim ministarstvima u Austriji i Bugarskoj u vezi sa proširenjem šengenskog prostora sa Bukureštom i Sofijom na vazdušnim i pomorskim granicama počev od marta 2024. godine, prenosi Agerpres.

Diplomatskim kanalima, između ministarstava unutrašnjih poslova, ministarstava spoljnih poslova, i na nivou diplomatskih misija akreditovanih pri EU, 26. i 27. decembra, vođeni su razgovori o nacrtu odluke Saveta da se ovaj politički sporazum pravno inkorporira, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a nastavak diskusija biće održan danas.

"Rumunija će posle 13 godina konačno ući u Šengen! Imamo politički dogovor u vezi sa tim! Od marta sledeće godine, Rumuni će imati koristi od prednosti šengenskog prostora vazdušnim i pomorskim putem. Implicitno, Luka Konstanca će eksponencijalno povećati svoj značaj", napisao je rumunski premijer Marsel Čolaku na društvenoj mreži Fejsbuk dodajući da je uveren da će Rumunija sledeće godine zatvoriti pregovore i za kopnenu granicu.