1. decembar 2022 09:15

Nermin Nikšić: SNSD nezaobilazan faktor za formiranje vlasti na nivou BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nermin Nikšić: SNSD nezaobilazan faktor za formiranje vlasti na nivou BiH

Foto: Shutterstock.com/Ajdin Kamber, ilustracija

BANJALUKA - Vlast na nivou BiH treba formirati sa onima koji su na vlasti u Republici Srpskoj i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobednik u Srpskoj nezaobilazan u konstituisanju vlasti na zajedničkom nivou, izjavio je predsednik SDP BiH Nermin Nikšić.

SDP BiH je jedna od stranaka okupljenih u koaliciji Osmorka, a sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem je ranije ove sedmice potpisao sporazum o formiranju vlasti u naredne četiri godine na nivou BiH i FBiH. Gostujući u emisiji RTRS Telering, Nikšić je rekao da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Savet ministara bez te dve stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

n kaže da je cilj težnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta.

"Vlast treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou Republike Srpske zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u Republici Srpskoj vodiće SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsednik Republike Srpske, Radovan Višković je predsednik vlade. Dakle, šta ćemo sad? Naraviti Vladu u Federaciji koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji ako nećemo zajedno sarađivati", rekao je Nikšić.

Naveo je da će Osmorka i HDZ u BiH imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju.

Nakon što je potpisan sporazum između Osmorke i HDZ, Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum.

Kada je reč o novom premijeru FBiH, Nikšić kaže da na nivou Osmorke postoji opredeljenje da on bude na toj funkciji.