26. april 2024 10:21

Hrvatska: Klub manjina u saboru podržao Jandrokovića za predsednika parlamenta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska: Klub manjina u saboru podržao Jandrokovića za predsednika parlamenta

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK

ZAGREB - Klub nacionalnih manjina odlučio da podrži Gordana Jandrokovića (HDZ) za predsednika sabora u novom sazivu, saopštio je predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

“Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je da će prilikom konstituisanja Hrvatskog sabora svoju podršku dati kandidatu HDZ-a Gordanu Jandrokoviću za predsednika Hrvatskog sabora”, izjavio je Bilek za RTL nakon dvosatnog sastanka ‘manjinaca’, čime je, kako se navodi, "otpala" mogućnost da podrže SDP-ovu koaliciju.

Jandroković je bio predsednik sabora i u proteklom mandatu.

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam ‘manjinaca’ pa bi u slučaju da dogovore formiranje većine i vlade sa Domovinskim pokretom, koji je osvojio 13 mandata, imali ukupno 82 poslanika.

Pregovori predstavnika HDZ i DP o formiranju većine su otpočeti i danas ili naredne sedmice bi trebalo da budu nastavljeni.

Lider HDZ Andrej Plenković rekao je juče da su manjine uvek na njegovoj, a on na njihovoj strani.

Međutim, predstavnici Domovinskog pokreta na čelu sa Ivanom Penavom su u kampanji, ali i posle izbora u više navrata bili izričiti da postizborna koalicija sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDS S) i Možemo! ne dolazi u obzir, te da od tog principa neće odustati.

Bilek je, upitan o tome uzvratio: “Sve dalje korake ćemo verujem rešiti u razgovorima narednih dana, u pregovorima s potencijalnim mandatarom i koalicionim partnerima".

Prema Ustavu Hrvatske, prvo zasedanje sabora održava se najkasnije 20 dana nakon objavljivanja konačnih izbornih rezultata. Prvu sednicu parlamenta saziva predsednik Republike.

Predsednik Zoran Milanović je ranije rekao da neće požurivati pregovore o formiranju parlamentarne većine, ali da će po isteku 20 dana sazvati konstitutivnu sednicu parlamenta, kao i da je spreman da mandat za sastav nove vlade da onom ko mu donese dokaz da za to ima potrebnu većinu.