23. avgust 2023 10:02

Mladi srpski sportisti učestvuju na svetskoj "Školarijadi" u Riju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mladi srpski sportisti učestvuju na svetskoj "Školarijadi" u Riju

Foto: ISF

RIO DE ŽANEIRO - Mladi srpski sportisti, uzrasta do 15 godina, učestvuju na svetskoj "Školarijadi" u Rio de Žaneiru.

Na takmičenju u brazilskom gradu je 2.224 učesnika (školarci, nastavnici, predstavnici saveza i volonteri), iz 44 zemlje u 18 sportova.

Ceremonija otvaranja održana je u Olimpijskom kompleksu, a takmičenje su svečano otvorili brazilska ministarka sporta, nekada uspešna odbojkašica, Ana Moser, predsednik Svetske školske sportske federacije (ISF) Loren Petrinka i predsednik Brazilske federacije školskog sporta Antonio Hora Filjo.

Srbija će imati predstavnike u dva sporta, stonom tenisu i basketu 3X3, u konkurenciji dečaka i devojčica.

Srpsku delegaciju predvodi Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

On je zajedno sa predstavnicima ISF, kao i saveza Maroka, Kine i Brazila bio na prijemu kod ministarke sporta Brazila.

Srbiju će u basketu 3X3 predstavljati dečaci iz Osnovne škile Vuk Karadžić iz Čačka, sa nastavnikom Srđanom Parezanovićem, u basketu nastupiće devojke iz Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice, a predvodiće ih profesor Dejan Kozeljac.

U stonom tenisu, Beograđanke iz Osnovne škole Stanko Marić iz Ugrinovaca, koje predvodi nastavnik Milorad Tufegdžić, boriće se za medalju, a kod dečaka boje Srbije braniće učenici Osnovne škole Vuk Karadžić iz Kruševca, sa nastavnikom Stefanom Markovićem.

U ekspediciji su i koordinatori Jovan Lekić i Radoslav Svirčev.

Beogradsku asocijaciju za školski sport predstavljaju generalni sekretar Slobodan Đurić i sportski direktor Momčilo Stanojković.