9. oktobar 2023 21:03

Maljković i Penić najavili SP u futsalu, Beograd centar školskog sporta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maljković i Penić najavili SP u futsalu, Beograd centar školskog sporta

Foto: ISF

BEOGRAD - Beograd će narednih dana centar svetskog i evropskog školskog sporta, pošto će glavni grad Srbije biti domaćin Svetskog prvenstva u futsalu za srednjoškolce, najavio je predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković, saopšteno je večeras.

Strane delegacije su stigle u Beograd, koji će od danas do 17. oktobra biti domaćin SP u futsalu za srednjoškolce.

U Beogradu je održana konferencija za medije gde je najavljeno SP u futsalu i Izvršni odbor Svetske federacije za školski sport.

Prisutnima su se obratili predsednik ISF Loren Petrinka, sekretar za sport i omladinu grada Beograda Nikola Penić, predsednik OKS Božidar Maljković i predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković.

"Beograd je narednih dana centar svetskog i evropskog školskog sporta. Predstoje nam sjajni mečevi u ženskoj i muškoj konkurenciji na SP u futsalu. Srednjoškolci iz 12 država imaće priliku da pokažu svoju veštinu, steknu nove prijatelje i upoznaju druge kulture. Takođe, danas i naredna dva dana će se održati Izvršni odbor Svetske školske federacije i celokupna elita predstavnika školskog sporta stigla je u naš glavni grad. Razmatraćemo dosta pitanja i dogovarati dalje aktivnosti. A onda od 11. do 14. oktobra imaćemo Skupštinu i Izvršni odbor Evropske federacije školskog sporta", rekao je Tanasković.

Predsednik OKS Božidar Maljković pozdravio je veliki broj prisutnih.

"Svakog od nas kada ga pitate koji mu je deo školovanja ostao u najboljem sećanju, mislim da 80 odsto ljudi će da kaže da je to srednja škola. Bar meni jeste. Zašto. Zato što se sport pre svega najviše razvija kod srednjoškolaca. I tu se vidi ko je talenat, ko je mega talenat, ali i ko nema pojma sa sportom. I vrlo je bitno ovo što radi Željko sa svojim savezom. Mi kao OKS smo zajedno sa Ministarstvom sporta i partnerima izveli preko 150.000 dece na trgove širom Srbije, gde su prezentovali sportske aktivnosti. Napravili smo i sjajnu aplikaciju Treningo", izjavio je Maljković i nastavio:

"Moram da kažem da je futsal moj drugi sport, odmah posle košarke. Kad sam bio mlađi koristio sam slobodno vreme da dođem u Halu sportova i tada su čuvali jedno mesto za mene u ekipi. Pred nama je jako velika manifestacija i siguran sam da će Svetsko prvenstvo deci ostati u sjajnom sećanju", dodao je Maljković.

Penić je istakao da je Beograd poznat kao grad sporta. On je dodao da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić jedan od najboljih sportista svih vremena na svetu u vaterpolu i dodao da grad itekako finansijski pomaže sport i ustanove sporta.

"Svim strancima želim da uživaju u našem lepom gradu. Ovaj grad je prethodnih 100 godina domaćin velikih takmičenja, pre svega u olimpijskim sportovima. Skupština grada Beograda i sekretarijat za sport i omladinu su čvrsto opredeljeni u nameri da razvijaju i školski sport i rekreativni sport, što i činimo kada se vidi preraspodela sredstava grada. Onda se tačno vidi i namera. Sa nama je danas i Slobodan Đurić, generalni sekretar Beogradske asocijacije za školski sport. Razvoj školskog sporta je za nas mnogo bitan. Predstoji nam Svetsko prvenstvo u futsalu i nadam se da će i naše reprezentacije imati uspešne nastupe", poručio je Penić.

Predsednik ISF Loren Petrinka je istakao da je oduševljen što danas sa njim sedi i legendarni košarkaški trener Božidar Obradović o kome itekako znaju i u Francuskoj. Petrinka je pozdravio i Penića i dodao da mu je drago što bivši sportista predvodi resore sporta i omladine u glavnom gradu. On je poručio da Beograd sjajno organizuje takmičenja školskog sporta prethodnih godina i dodao da jedva čeka da počne i ova manifestacija.

Delegaciju ISF primili su i ministar sporta Zoran Gajić, kao i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Mečevi po grupama u futsalu počinju od utorka ujutru, a finala su planirana za 16. oktobar.