13. oktobar 2023 14:59

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, KPZ za žene - Požarevac

KRUŠEVAC - Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili su drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode pošto su u finalu danas izgubili od protivničkog tima iz Indije za samo jedan poen.

Kako navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u pitanju je ogroman uspeh koji je ponovo postigao tim od pet štićenika iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu posebno jer su prošle godine bili prvaci sveta, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević i dodao da njihovo srebro sija kao zlato i treba da budu ponosni na svoj uspeh koji su i ove godine ponovili.

Carević je poželeo štićenicima da, kao i u šahu, i u životu donose samo ispravne odluke i "povlače" dobre poteze.

"Šah je sjajna disciplina jer sve nas uči da dobro razmislimo pre nego što nešto uradimo, a za ove mladiće je posebno bitan jer poštuju pravila fer pleja i svoje protivnike", istakao je Carević.

Osuđenici šest kazneno-popravnih ustanova iz Srbije igralo je onlajn partije na trećem Svetskom (onlajn) prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, na kome je svoje učešće uzelo 120 timova iz 50 država u organizaciji Svetske šahovske federacije (FIDE).

Takođe, osuđenice KPZ za žene u Požarevcu prošle godine su osvojile visoko drugo mesto na ovom takmičenju, a ove godine su učestvovala i osuđena lica još četiri kazneno-popravne ustanove u Srbiji - KPZ Požarevac (Zabela), KPZ Niš, KPZ Beograd i KPZ Padinska skela.

Osuđenici KPZ Niš, koji su prvi put ove godine imali svoj tim, igrali su u polufinalu, isto kao i osuđenici iz Zabele koji su se dobrim partijama šaha, takođe, izborili za polufinale.

Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta „Šah za slobodu“.

U cilju popularizaciju šaha među osuđenim licima u svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.