31. mart 2023 19:46

Dušan Mandić: Uskraćena su mi osnovna prava sportiste, odraziće se i na reprezentaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Mandić: Uskraćena su mi osnovna prava sportiste, odraziće se i na reprezentaciju

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Zabraniti jednom dugogodišnjem igraču, reprezentativcu Srbije, da trenira sa timom, zabraniti mu dolazak na bazen i u teretanu sa ekipom, zabraniti mu svaki vid klupskih takmičenja, smatram pre svega kršenjem osnovnih prava profesionalnog sportiste i uskraćivanje mojih prava na obavljanje osnovne radne aktivnosti, izjavio je srpski vaterpolista Dušan Mandić nakon izbacivanja iz ekipe Novog Beograda.

"Ovakvi negativni postupci i radnje će se neminovno negativno odraziti i na reprezentativni vaterpolo. Ukoliko bude bilo potrebno, u narednom periodu ću se obratiti javnosti sa novim činjenicama", napisao je dvostruki olimpijski šampion na Instagramu.

Pre svega želim da kažem da se do sada nisam obraćao javnosti povodom moje situacije u Vaterpolo klubu Novi Beograd, jer sam smatrao da je to pitanje treba da bude rešeno interno, unutar kluba, počeo je Mandić.

"Međutim, pošto klub, kao ni predstavnici kluba nisu želeli da prime moju molbu u pisanom obliku kojom sam tražio obrazloženje odluke trenera Živka Gocića i razrešenje pitanja koje se odnosi na moj status u klubu kao i na moje odstranjivanje iz ekipe, ovim putem želim da ukažem na sledeće:

U junu 2021. godine, nakon osvajanja Evrolige sa Pro Rekom, na poziv tadašnjeg trenera i mog nekadašnjeg saigrača Vladimira Vujasinovića i osnivača kluba Aleksandra Šapića, došao sam u vaterpolo klub Novi Beograd. U tom trenutku doneo sam odluku da iz najboljeg i najelitnijeg evropskog kluba sa dugom istorijom pređem u klub koji je na svom početku, što je po mišljenju mnogih bio veoma hrabar i nesvakidašnji potez".

Predstavljen mi je odličan plan rada, odlični uslovi treniranja, veliki osvajački ciljevi… Sa velikom željom i ambicijama sam pristupio klubu od prvog dana. I pored činjenice da smo se već prve sezone susreli sa problemom na koji moji saigrači i ja nismo mogli da utičemo, tj. promenom čak tri trenera. Pored svih udaraca uspeli smo da osvojimo titulu prvaka Srbije, regionalne lige i viceprvaka Evrope, u junu 2022. godine u Beogradu, istakao je Mandić.

"Sa još većom motivacijom ulazim u sezonu 2022/2023. Četvrti trener po redu, ovog puta moj nekadašnji saigrač u reprezentaciji, Živko Gocić. Nadao sam se, verovao, očekivao lepu međusobnu saradnju (što se i podrazumevalo s obzirom na to da nikada nismo imali nijednu međusobnu nesuglasicu od kada se poznajemo). Međutim, nakon neuspešnog završetka Regionalne lige, gde sam igrao bolestan i pod terapijom (što nije navedeno u medijima nijednom prilikom), doživeo sam jedno veliko razočarenje i odličnu životnu lekciju", objasnio je Mandić.

"Svaki čovek jedini je čuvar vlastite časti. Želeo bih i da se zahvalim na ogromnoj podršci koju konstantno dobijam od velikog broja trenera i sportskih radnika iz celog sveta, bivših saigrača, navijača, domaćih i inostranih medija. Hvala svima kojima je stalo do istine. Do nekog novog viđanja na bazenu. Ima Boga, Bog sve vidi", zaključio je Mandić.