11. februar 2023 14:26

Univerzitet u Kragujevcu uručio priznanja najboljim naučnicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Univerzitet u Kragujevcu uručio priznanja najboljim naučnicama

Foto: Tanjug video

KRAGUJEVAC - Povodom Medjunarodnog Dana žena i devojaka u nauci, Univerzitet u Kragujevcu uručio je priznanja najboljim naučnicama sa 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

Priznanje su dobile naučnice sa najviše rezultata u naučno-istraživačkom radu tokom prošle godine.

 

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, profesor Nenad Filipović rekao je da je ovo druga godina kako Univerzitet dodeljuje priznanja ženama i devojkama u nauci.

„Prošle godine smo pokrenuli ovu inicijatvu i ove godine sa svakog fakulteta je predložena po jedna naučnica. Ove godine smo prvi put pored priznanja dodelili i simbolične novčane nagrade, jer smatramo da je to veoma važno kao podstrek naučnicama da i dalje nastave da rade i stvaraju u nauci. Želimo da postignemo rodnu ravnopravnost na kojoj na kragujevačkom Univerzitetu i te kako radimo. Današnja vremena su jako složena i svi se bore za svoje mesto i bolje uslove rada, a upravo žene i devojke treba da imaju svoj status u nauci“, istakao je Filipović.

 

Dobitnice priznanja, njih 12, izrazile su na svečanosti uručenja veliku zahvalnost Univerzitetu koji je ustanovio dodelu ovog priznanja.

Tamara Nikolić Turnić, docentkinja na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, rekla je da je ovo priznanje prvo koje je dobila za postignuća kao žena u nauci.

„Zaista mi mnogo znači. Prvo iz ličnih razloga, ali i kao deo jedne velike istraživačke grupe. Kao lekar i neko ko radi već godinama na ispitivanju novih lekova i pronalaženju novih terapijskih strategija, izuzetno mi je značajno što mogu da ispred cele moje istraživačke grupe, koju čine 70 posto žene, danas primim ovo priznanje“, rekla je dobitnica priznanja koju je predložio Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu.

Dejana Zlatanović, vanredna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, takodje je istakla važnost ovog priznanja za sve žene koje se bave naukom.

„Na fakultetu gde radim ima mnogo sjajnih naučnica tako da ovaj rezultat koji sam ostvarila kao naučnica na katedri za Menadžment i poslovnu ekonomiju, je rezultat zajedničkog rada sa mojim koautorima, kojima dugujem veliku zahvalnost. Takodje, dugujem zahvalnost i Univerzitetu koji je ustanovio ovu nagradu kao veliko priznanje nama ženama u nauci, da možemo da odgovorimo na sve izazove savremenog okruženja, a posebno u savremenom naučno-istraživačkom okruženju, tako da je velika čast dobiti ovo priznanje“, istakla je naučnica sa Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Profesorka Fakulteta za mašinstvo i gradjevinarstvo u Kraljevu, Snežana Ćirić Kostić rekla je da posle puno godina rada u nauci, ovakvo priznanje, pored brojnih nagrada koje je dobila, zauzima posebno mesto.

„Jedan jak podstrek za dalji rad. Smatram da je veoma važno da se istakne rad naučnica i volela bih da bude sve veći broj mladih devojaka koje će biti nagradjivane u nauci, a mi stariji da se pripremamo polako za penziju. Ja godinama radim na evropskim projektima i ponosim se često na tim sastancima u Evropi kada kolege ističu posebno našu državu kao zemlju u kojoj su naučinice u većem broju, nego u većini drugih zemalja“, rekla je nagradjena profesorka sa Fakulteta za mašinstvo i gradjevinastvo u Kraljevu, koji je u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Kako bi se osiguralo jednako učešće žena i devojaka u nauci, Ujedinjene nacije proglasile su 11. februar za Medjunarodni Dan žena i devojaka u nauci, a kragujevački Univerzitet od prošle godine dodeljuje priznanja najboljima naučnicama.