22. februar 2023 14:35

Ružić: Važnost ukazivanja na značaj prevencije i borbe protiv nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Važnost ukazivanja na značaj prevencije i borbe protiv nasilja

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, pod nazivom "Dan roze majica", obeležava se poslednje nedelje februara u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskim ustanovama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"U obrazovno-vaspitnim ustanovama širom Srbije, organizovane su preventivne aktivnosti na temu zaštite od nasilja i diskriminacije. Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata. Važno je da svakoga dana ukazujemo na značaj prevencije i borbe protiv nasilja", izjavio je resorni ministar Branko Ružić.

Podsetio je i da je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja donela niz mera koje podrazumevaju promenu podzakonskih i zakonskih akata, kako bi se dodatno unapredio sistem za prevenciju i reagovanje na nasilje.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Zavodom za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja, povodom nedelje borbe protiv vršnjačkog nasilja, na Nacionalnom obrazovnom portalu pozvalo je danas zaposlene u školama da učestvuju u realizaciji akreditovane onlajn obuke.

Cilj obuke je da unapredi kapacitete ustanova obrazovanja i vaspitanja za primenu procedura u oblasti zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i da ponudi resurse za preventivni rad, dodaje se u saopštenju.