7. mart 2023 13:43

Ambasadorka Švedske u Srbiji: Započet projekat zaštite vlažnih staništa u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadorka Švedske u Srbiji: Započet projekat zaštite vlažnih staništa u Srbiji

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Program Ujedinjenih nacija za razvoj(UNDP), Evropska unija i Ministarstvo zaštite životne sredine pokreli su, uz podršku ambasade Švedske u Srbiji, novu inicijativu kako bi unapredili zaštitu vlažnih staništa i očuvali raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta u njima.

"Jačanje biodiverziteta znači borbu protiv klimatskih promena, a za to je potrebno zaštiti vlažna staništa i bidiverzitet u njima. Taj projekat je u skladu sa zelenom tranzicijom za Srbiju, čiji je Švedska najveći bilateralni donator", rekla je novinarima u zgradi UN u Beogradu ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Dodala je da će kroz taj projekat Srbija moći da unapredi svoje zakonodavstvo i regulativu, da više finansira u obnavljanje vlažnih staništa i da više ojača finansiranje za zaštitu biodiverziteta.

"EU i Švedska u svojim naporima žele da pomognu Srbiji kako bi se unapredio kvalitet života građana Srbije i kako bi Srbija što više napredovala na svom putu ka EU. Švedska je zelenu tranziciju učinila i domaćim i inostranim prioritetom, a to je jedan od četiri prioriteta tokom predsedavanja Švedske EU u prvoj polovini ove godine", poručila je ambasadorka.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da je veoma srećan što se Srbija bavi biodiverzitetom i da će je EU podržati na tom putu.

"Zaštite prirode i biodiverziteta su od suštinskog značaja na putu Srbije ka EU. Zaštita prirode i povećana obraćanje pažnje na biodivirzitet su u samom srcu politike EU i ona se nalaze u samom središtu politike zelene agende", istakao je Bertolini.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Anas Karman rekao je da, iako vlažna staništa čine samo šest procenata zemljine površine, u njima živi 40 odsto biljnih i životinjskih vrsta, kao i da, tokom poplava one igraju značajnu ulogu u zadržavanju vode.

"U naredne četiri godine mi ćemo raditi na naša četiri stuba podrške.

Prvi je unapređenje političkog i zakonodavnog okvira, drugo je povećanja ekspertize u zemlji po ovom pitanju, primena inovativnih rešenja za ove izazove i obezbeđivanje održivog finansiranja za rad na biodiverzitetu. Sve to u okviru Zelene agende za tranziciju u Srbiji", rekao je Karman.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov istakla je da je projekat zaštite vlažnih staništa veoma važan za Srbiju.

Ona je dodala da je to potvrda da su Srbija i Ministarstvo za zaštitu životne sredine posvećeni implementaciji Sofijske deklaracija o zelenoj agendi.

Istakla je da je Srbija potvrdila sve međunarodne sporazume i ratifikovala sve međunarodne ugovore koji se odnose na oblast zaštite životne sredine.

"Do sada smo proglasili 11 vlažnih područja koja su u skladu sa Ramsarskom konvencijom. Poslednje je proglašeno 2020. u okviru Nacionalnog parka Đerdap. Radimo intenzivno na povećanju finansijskih kapaciteta za bolje upravljanje zaštićenim područjima u prilog čega svedoči i povećanje budžeta za ovu namenu od 2021. godine za 30 odsto", rekla je Pavkov.