8. mart 2023 17:45

Ministarka Tanasković posetila vinariju "100 žena" na području Niša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Tanasković posetila vinariju "100 žena" na području Niša

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković obišla je danas u niškom selu Velepolje vinariju "100 žena", koja je osnovana 2019. godine, a već proizvodi kvalitetna vina.

Vinarija okuplja šezdesetak žena koje je spojila ljubav prema vinu, a ima ih i više ako se uzmu u obzir njihove majke, ćerke, saradnice.

 

"Zasadile smo blizu 30 hektara vinove loze u ovom selu. Prošle godine smo imale prvu proizvodnju i proizvele roze vino. Ove godine je to pun rod, pa su sada ozbiljnije količine. Imamo sada roze, belo i crno vino", kaže članica Vinarije Jovana Milovanović.

Ministarka Tanasković ističe da se oduševila kad je čula ovu priču.

"Svakako podržavam svako udruživanje žena jer smatram da tamo gde je i jedna žena, oseti se pomak, a tek kad je 100 žena. Vidi se da postoji ambicija i šta su one sve uradile za tri godine, tako da je to definitivno pravi put", rekla je Tanasković.

"Što se Ministarstva tiče, mi već sada prepoznajemo žene preduzetnice u poljoprivredi. One imaju nešto malo više bodova, u kriterijumima se malo više boduju, kao i mladi na kraju krajeva, koji su se opredelili da se bave poljoprivredom", kazala je ministarka.

Navela je da je nikad veći budžet Srbije što se poljoprivrede tiče.

"Pored toga, IPAR fond je nešto što je namenjeno upravo ovakvim projektima i ono što treba podržati u tom smislu, zato što se tu dobijaju bespovratna sredstva i ne postoji nijedan razlog da mi ta sredstva ne iskoristimo", poručila je Tanasković.

Vinarija "100 žena" ima 10 stalno zaposlenih, a tokom cele godine i sezonske radnike.