17. mart 2023 12:16

Istoričar Stanislav Sretenović: Ništa neće biti potpisano u Ohridu, posebno ne priznanje Kosova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istoričar Stanislav Sretenović: Ništa neće biti potpisano u Ohridu, posebno ne priznanje Kosova

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Stanislav Sretenović rekao je danas da smatra da na razgovoru u Ohridu neće biti ništa potpisano, posebno ne pretpostavljeno priznanje srpske pokrajine Kosova i Metohije.

On je rekao za Tanjug da će se na predstojećem sastanku tražiti rešenja za zaštitu srpske zajednice na KiM, obezbeđivanja njihovog stabilnog života i njihove imovine kao i srpskih svetinja na KiM, što smatra najvažnijim razlogom prisustva srpske delegacije tim razgovorima i vršenjem najvećeg mogućeg pritiska na međunarodnu zajednicu da se uzme u obzir zaštita srpskog stanovništva.

 

"Zapad će svakako u okviru paketa koje će biti ponuđeno sutra, insistirati da se situacija smiri, da se odnosi između Srba i Albanaca smire i da ne budu potencijalna pretnja na jugoistoku Evrope za regionalni mir ili čak evropski mir. Evropa u ovom trenutku ima dovoljno svojih problema. Ima jedan teški i tragični rat na svojoj teritoriji, to je rusko-ukrajinski rat i njoj nisu potrebna druga krizna žarišta, posebno ne na jugoistoku Evrope", ocenio je istoričar.

Sretenović napominje da je ovo trenutak kada treba razgovarati i diskutovati i čuti različite stavove u jednoj smirenoj i demokratskoj raspravi