17. mart 2023 14:27

Jovan Janjić: Martovski pogrom je trebalo da bude kraj procesa etničkog čišćenja Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovan Janjić: Martovski pogrom je trebalo da bude kraj procesa etničkog čišćenja Srba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Martovski pogrom 2004. godine trebalo je da bude kraj jednog procesa etničkog čišćenja i genocida nad srpskim pravoslavnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas za Tanjug kulturolog Jovan Janjić.

"U sklopu toga rušeni su i ti vekovni spomenici kulture, crkve i manastiri koji su građeni onda kada na KiM nije bilo ni jednog Albanca. Mnogi od tih spomenika građeni su i pre čuvenog boja na Kosovu. Prema turskom popisu iz 1955. godine, na ovom području živelo je svega 46 Albanaca, a crkve i manastiru su građeni čak vek i po a neki još i dalje u prošlosti. Oni su podizani kada tu uopšte nije bilo albanskog stanovništva", objasnio je on.

 

Janjić kaže da se taj proces nastavio brisanjem kulturnih i duhovnih tragova, odnosno vekovnog nasleđa koje je tu prisutno koji je ostavio srpski narod koji je tu vekovima živeo.

Cilj je, kako kaže, da se izbrišu svi tragovi naroda kojem to područje pripada i koje je tu živelo da bi se gradio jedan novi identitet i da bi se stvorio prostor za stvaranje nekakve albanske države, ali je istakao da je KiM i danas formalno i pravno, prema rezoluciji 1244, sastavni deo Republike Srbije.

Napominje da iako većina svetinja koje su porušene u martovskom pogromu su obnovljene, mnoge nisu, i dodaje da je od 1999. godine porušeno 156 crkava i manastira, neki od tih manastira stariji su i po šest ili više vekova kao što je manastir Svete Trojice koji je potpuno srušen i koji više nikada nije moguće obnoviti.