20. mart 2023 10:03

Zvanično počela sezona motociklista, neophodna veća opreznost svih učesnika u saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zvanično počela sezona motociklista, neophodna veća opreznost svih učesnika u saobraćaju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zvanično je počela sezona motociklista i u narednom periodu biće ih sve više.

Sa prolećnim temperaturama pojačava se i intenzitet saobraćaja, pa je neophodna i veća opreznost svih učesnika u saobraćaju.

 

Dr Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista izjavio je za Tanjug da je sve veći broj motociklista na ulicama, a da za druge vozače to znači da mnogo više pažnje obrate na motocikliste, jer ne želimo statistiku od prošle godine, kada je bilo 50 poginulih vozača motocikala i mopeda i blizu 1.300 povređenih vozača dvotočkaša.

"To su uglavnom mladi ljudi, to lečenje izuzetno skupo košta, a sve počinje od nedavanja migavca i korišćenja mobilnih telefona u vožnji”, rekao je Jevtić.

Apelovao je na druge vozače da shvate da nedavanje migavca definitivno može da ubije nekoga.

"Što se tiče vozača motocikala i mopeda jeste da je početak sezone, vozite lagano, nema nikakve žurbe, godina je pred nama i ne morate za jedan dan da nadoknadite i postignete sve što niste uradili u poslednja četiri meseca”, rekao je Jevtić.

 

Poručio je vozačima motocikala i mopeda da treniraju i pazite jer je kolovoz sada hladan i da imaju na sebi što uočljiviju opremu kako bi bili uočljivi.

“Uglavnom se vozači nažalost sete zaštitne opreme kada leže u Urgentnom centru. Iako ovo surovo zvuči, obucite se kako biste želeli da ste obučeni u slučaju pada, niko to ne želi, ali moramo biti oprezni”, istakao je Jevtić.

Ukazao je da su najfrekventnije rute vikend rute - Avalski put i pravci ka Mladenovcu i Sopotu, dodajući da su to mesta gde se događa najveći broj nezgoda.

"I ne postoji vikend da tu nemamo crnu statistiku. Vozači automobila i drugih vozila treba da budu oprezni na tom putu od petka popodne do nedelje kasno u noć”, naglasio je Jevtić.

Naveo je da je zbog početka zvanične sezone motociklista pripremljen onlajn smart moto trening, prvi onlajn kurs bezbedne vožnje u regionu koji pomože da vozači unaprede znanja i veštinu vožnje, steknu veće samopouzdanje i sačuvaju život.