22. mart 2023 12:46

Povodom godišnjice, Ekonomski fakultet dobio skulpturu Žene kao simbol balansa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Povodom godišnjice, Ekonomski fakultet dobio skulpturu Žene kao simbol balansa

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Skulpturu žene koja donosi odluke i uspostavlja ravnotežu i balans, autora Marka Crnobrnje, koju je donirao alumnista Marko Ilić, danas su na Ekonomskom fakultetu otkrili dekanica Žaklina Stojanović i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Đokić.

Stojanović je rekla da skulptura žene simbolički predstavlja suštinu nauke kojom se bave na Ekonomskom fakultetu - ravnotežu, i ocenila je taj fakultet istovremeno važan oslonac emancipacije žena u društvu i da školuje većinski žensku populaciju.

 

"Posvećena, odmerena u donošenju odluka, spremna da čuje i da je čuju, uvek u razmišljanjima šta će biti sutra, istovremeno zagledana u budućnost, spremna da se menja naša skulptura simbolizuje osnovni zadatak ekonomije - da izmeri i izračuna, da uporedi koristi i troškove, da investira koristeći mehanizam finansijke poluge, da pretegne ravnotežu unutar bilansa konstatacijom o ostvarenoj dobiti, da stavi u odnos ostvarene profita sa društvenim ciljevima i ciljevima zaštite životne sredine i napravi preko potrebnu ravnotežu, koja pokazuje dugoročnu održivost", rekla je ona.

Dodala je da je to sve ekonomija, ali i mnogo više od toga.

"Ravnoteža ili ekvilibrijum je u središtu ekonomske nauke, zbog čega i skulptura žene koja od danas krasi hol fakulteta sa neverovatnom lakoćom nudi univerzalno rešenje - balans kao vrhovni cilj", rekla je Stojanović.

Rektor Vladan Đokić istakao je da je Ekonomski fakultet jedan od stubova Beogradskog univerziteta, te uz izvrsnost u nastavi i naučnoistraživačkom radu, doprinosi i rodnoj ravnopravnosti.

On je podsetio na zaboravljenu činjenicu da je UB bio jedan od najbogatijih po pitanju fondacija, donacija i zadužbina, i naveo da je donacija alumniste koji je poklonio umetničko delo za svaku pohvalu.

Ocenio da je autor Crnobrnja na adekvatan način prikazao suštinu Ekonomskog fakulteta i položaja žene u današnje vreme.

Autor Crnobrnja rekao je da kroz istraživanje došao do suštine ekonomije i da ona započinje donošenjem odluke.

"Skulptura predstavlja sve što vredi i stiče se na Ekonomskog fakulteta sa godinama obrazovanja. Svako može da je čita na svoj način, i skoro svaki je ispravan. Postigao sam neku vrstu čarolije, koja daje mogućnost različitog čitanja na pozitivan način", rekao je on.

Donator direktor BeoTim-a, Marko Ilića, rekao je da je veoma zahvalan fakultetu što je mnogo stvari tu naučio i proživeo.

"Ovo je mali način da deo duha vratim fakultetu i univerzitetu", rekao je on.

Otkrivanje skulpture deo je proslave godišnjice Ekonomskog fakulteta, za koju je rečeno da će uz više događaja, pa i međunarodnu konferenciju, trajati više dana.