22. mart 2023 15:52

U Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Vinči predstavljene policijske profesije i srednje škole MUP-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Vinči predstavljene policijske profesije i srednje škole MUP-a

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas je u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Vinči prisustvovao promociji policijske profesije i Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović", kao i pokaznoj vežbi i prikazu rada organizacionih jedinica ovog ministarstva.

Đacima i roditeljima u Vinči obratio se državni sekretar MUP-a Željko Brkić, koji je predstavio policijski poziv i pozvao osmake da od 1. septembra sednu u školske klupe Srednje škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, koja će, zahvaljujući ministru Gašiću, otvoriti ponovo svoja vrata nakon 15 godina, saopštio je MUP.

"Kada govorim o Srednjoj školi unutrašnjih poslova prilično sam i emotivan i ličan, jer sam je i ja završio i mogu da vam kažem da to nije obična škola. Ona je kolevka srpske policije, koja je odškolovala 38 generacija dobrih i hrabrih policajaca, specijalaca, žandarma. U nju smo dolazili kao deca, a iz nje smo odlazili kao ljudi. Pored policijskih znanja i veština, u njoj smo stekli nezaboravna iskustva i što je još važnije, prijatelje za ceo život", rekao je Brkić i prisetio se prve lekcije na početku školovanja iz koje je shvatio zašto je profesija policajca posebna.

"Posao policajca je najlepši i najplemenitiji na svetu, jer ne postoji veća nagrada od reči zahvalnosti koje izgovara neko koga ste zaštitili, kome ste pomogli i koga ste spasili. Policajac poštenim građanima uliva sigurnost, da je tu neko ko će u svakom trenutku da ih zaštiti, a kriminalcima strah da je tu neko ko će da ih u njihovim zlim i lošim namerama spreči", naglasio je državni sekretar.

Uz prisećanje na dane provedene u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, Brkić je još jednom pozvao devojčice i dečake da ostvare svoje snove ukoliko žele da postanu policajci i ispišu nove stranice u istoriji ove policijske škole.

Prisutnima se obratio i direktor OŠ "Nikola Tesla" Dragoljub Gačić koji je izrazio očekivanje da će i iz ove škole biti učenika koji će dalje školovanje nastaviti u plavoj uniformi i pridužiti se časnom policijskom pozivu.

"Siguran sam da će već iz ove generacije neko od vas poželeti da se bavi ovim časnim poslom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i da će postati koleginica i kolega ovih divnih ljudi koje smo u prethodnom periodu upoznali", rekao je Gačić.

Manifestacija kojoj je prisustvovalo više od 2.300 učenika iz beogradskih škola bila je prilika da se druže sa policijskim službenicima i kroz pokazne vežbe bliže upoznaju sa radom, obučenošću i veštinama pripadnika Interventne jedinice 92, Žandarmerije, PJP Policijske brigade, Helikopterske jedinice, polaznicima Centra za policijsku obuku, kao i savremenom opremom i naoružanjem policije kroz taktično-tehnički zbor.