28. mart 2023 17:21

Advokat Ivana Todosijevića: Skandal je tražiti da neko izdržava kaznu pre uručenja presude

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Ivana Todosijevića: Skandal je tražiti da neko izdržava kaznu pre uručenja presude

Foto: Kancelarija za KiM/Vladimir Žarković

KOSOVSKA MITROVICA - Pravni zastupnik predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića, advokat Nebojša Vlajić, potvrdio je za Tanjug da je poziv Todosijeviću za izdržavanje kazne stigao pre sedam dana, a presuda tek danas.

Vlajić je najavio žalbu Vrhovnom sudu.

"Sama činjenica da je poziv za izdržavanje kazne stigao pre sedam dana, da smo za presudu saznali još pre 20 dana iz novina, a da smo presudu primili tek danas, govori o tome da je donosiocu presude važnije da on ode u zatvor, nego da se njegova prava poštuju", rekao je advokat Nebojša Vlajić.

On je ocenio da je skandalozno da neko izdržava kaznu pre nego što ste mu je upućena presuda.

"Ono što ćemo mi ovih dana pokrenuti jeste da ćemo uputiti zahtev za zaštitu zakonitosti pred Vrhnovim sudom Kosova, koji je jedanput već bio usvojen kada je predmet vraćen na ponovno suđenje i nadamo se da će takav uspešan podnesak biti i ovoga puta“, istakao je Vlajić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen je 5. decembra 2019. godine pred Osnovnim sudom u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, da bi 28. decembra 2021. godine presuda bila poništena nakon žalbe advokata.

Zatim je Todosijević na ponovom suđenju osuđen na godinu dana zatvora.

Prištinske vlasti Todosijevića terete za negiranje događaja u Račku, jer je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.