3. maj 2023 11:02

Brankica Janković: Mediji ne smeju da budu poligon za govor mržnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Mediji ne smeju da budu poligon za govor mržnje

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Slobodna medijska reč nije samo pravo novinara i novinarki, već je neraskidivo vezana za pravo svih građana da budu objektivno informisani, zbog čega mediji ne smeju da budu sredstvo manipulacije i poligon za govor mržnje, ocenila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Svetskog dana slobode medija.

U saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti je navedeno da je Janković podsetila da slobodni mediji nisu samo izvor pouzdanih i tačnih vesti, već bi trebalo da budu korektiv društva, da ispravljaju nepravde i diskriminaciju, podstiču pluralizam mišljenja i konstruktivan dijalog, kao i da budu podrška institucijama i vladavini prava.

Janković je objasnila da je zabrinjavajuće to što se novinari i novinarke neretko suočavaju sa pritiscima, zastrašivanjima, napadima, kao i da je od izuzetne važnosti unaprediti položaj novinara i zaštititi njihove lične bezbednosti i profesionalni integrite.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je pozvala i na odgovornost medija kao uticajnog kanala preko kojeg se prenose poruke i oblikuje javno mnjenje.

Kako je istakla Janković, sloboda medija dolazi s posebnom odgovornošću da se izveštava nepristrasno i profesionalno, uz poštovanje etičkih standarda i novinarskih kodeksa, bez straha i naklonosti, cenzure i autocenzure.

Dodala je da niko nema pravo da zloupotrebljava medije za obračun sa neistomišljenicima, naročito kada se ti napadi pravdaju slobodom izražavanja.

Netrpeljivost i zapaljiva retorika, prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, stvaraju javni prostor u kome je uobičajeno da škole i ulice budu prekriveni porukama sa uvredljivim i pretećim sadržajima kojima se podstiče strah i stvara neprijateljsko okruženje.

Mediji su izuzetno važni partneri u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, pa već godinama radi na obukama i priručnicima za izveštavanje o marginalizovanim i svim onim grupama koje su u većem riziku od diskriminacije i socijalne isključenosti, zaključeno je u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti.