5. maj 2023 11:02

Novinarka Dragana Pejović: Oporavak od tragedije zavisi od toga kako ćemo kao društvo reagovati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novinarka Dragana Pejović: Oporavak od tragedije zavisi od toga kako ćemo kao društvo reagovati

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Način na koji će se Srbija oporaviti od tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" zavisi od toga kako ćemo kao društvo reagovati u trenucima koji dolaze, rekla je novinarka Dragana Pejović.

"Da li razumemo sve dimenzije ovih problema, da li im se posvećujemo dubinski ili ne. Ja mogu da razumem da su u ovoj situaciji postojali elementi nepredvidivosti, ali neću razumeti ako ne odgovorimo na to adekvatno, razgovorima sa decom, psihološkim tretmanima tamo gde je potrebno", izjavila je Pejović za Tanjug.

 

Na pitanje kako su mediji izveštavali o tragediji u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Pejović je navela da joj je smetalo to što je objavljen broj mrtvih u momentu kada roditelji o tome nisu bili obavešteni.

"Šta je meni zapravo i kao građaninu i novinaru smetalo je objavljivanje broja mrtvih u momentu kada roditelji o tome nisu obavešteni, to je neka elementarna stvar koju zaboravljamo kao ljudi i na to ne obraćamo pažnju", rekla je Pejović.

Sagovornica Tanjuga je ukazala da senzacionalizam nije bio toliko prisutan u medijima prilikom izveštavanja o višestrukom ubistvu u školi "Vladislav Ribnikar".

"Druge vrste senzacionalizma nije tako mnogo bilo i nije tako prisutna kao što smo do sada navikli, što tumačim kao jedan možda pozitivan pomak ili neku vrstu empatije koja se u ovom trenutku razvila i među novinarima", zaključila je Pejović.