6. maj 2023 17:12

Profesor Goran Vilotijević: Deca uče na osnovu primera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Goran Vilotijević: Deca uče na osnovu primera

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Deca uče na osnovu primera i jedni od drugih i u tom tinejdžerskom uzrastu kada im svaka rečenica u razgovoru sa roditeljima počinje sa ''ne'', okreću se društvu i svoju veličinu vide u očima drugih, svojih drugara, izjavio je profesor pedagoških nauka Goran Vilotijević.

On je danas rekao za Tanjug da deca onda oponašaju neka ponašanja u svom društvu, žele da budu popularni.

 

''Njihovo razmišljanje nije isto kao razmišljanje odraslih, oni ne shvataju stvari na način na koji mi shvatamo - ne ulaze duboko, vide površno stvari, u životu traže uzbuđenje, izazove i jednostavno popularnost'', rekao je Vilotijević.

Kako je ocenio, nekada su se sticali prijatelji druženjem, a danas se stiču pratioci.

''Moramo deci veoma pažljivo objasniti šta se desilo, jer moramo prilagoditi uzrastu i onome što deca mogu da shvate, moramo da im olakšamo stvari, jer deca imaju veoma veliki pritisak sa strane, imaju pritisak roditelja kod kuće, koji prate sve emisije na televiziji'', izjavio je Vilotijević.

Prema njegovim rečima, deca imaju strahove inače, a ovo su novi strahovi i mora se baš pažljivo pristupiti tom radu.

''Odgovor je u tome da se sastanu timovi psihologa i psihoterapeuta da smisle kako da pomognu nastavnicima šta da govore deci. U svakoj školi imate nekog mališana koji osam godina maltretira drugu decu, imate decu koja trpe to maltretiranje, znači razvija se neka negativna energija između dece'', rekao je profesor.

 

Kako je ocenio, devojčica koja je privedena na informativni razgovor zbog ismevanja zločina na TikToku, nije trebalo da bude privedena u policiju, već da se odvede kod nekog psihologa, psihoanalitičara ili psihijatra na razgovor koji bi joj pomogao, ukazao na greške u njenom ponašanju.