30. maj 2023 17:07

Biljana Barošević: Država će nastaviti da pruža podršku osobama obolelim od multiple skleroze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Barošević: Država će nastaviti da pruža podršku osobama obolelim od multiple skleroze

Foto: Shutterstock.com/ Zerbor, ilustracija

INĐIJA - Pomoćnica ministra za rad u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljana Barošević, danas je, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze (MS), poručila da će ministarstvo nastaviti sa pružanjem podrške aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života obolelih od multiple skleroze.

Barošević je sa predsednikom opštine Inđija, Vladimirom Gakom, otvorila manifestaciju „Različiti, a isti! Koračaj sa nama“.

Istakla da su Ministarstvo i Opština Inđija, zajedničkim radom i zalaganjem u prethodnom periodu, učinili dosta toga kako bi osobe sa multiplom sklerozom na najbolji način prevazišle teškoće sa kojima se suočavaju, a koje nisu samo zdravstvene prirode, već često i psihološkog i socijalnog tipa.

"Država brine i pruža podršku obolelima od multiple skleroze, ona pokazuje i time što je na listu dostupnih lekova uvrstila i novu, inovativnu terapiju u lečenju ove bolesti. Na isti način i u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnosti i mi, kao Ministarstvo, činimo sve da svakodnevni život osoba sa MS-om učinimo lakšim i boljim", rekla je Barošević.

Ona je dodala da će Ministarstvo nastaviti, kao i do sada, da pruža finansijsku podršku Društvu multiple skleroze Srbije i Društvu multiple skleroze Vojvodine, koji u svom sastavu imaju 29 lokalnih udruženja i okupljaju više od 4.000 članova.

Navela je da je u prošloj i ovoj godini, ovim udruženjima dodeljeno više od 35 miliona dinara.

"Borba za jednaka prava, mogućnosti i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom ostaju ključni ciljeva Ministarstva i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Zajedničkim radom i uz podršku na koju možete da se oslonite, stvaramo Srbiju bez barijera, društvo koje prepoznaje različitost i koje stvara jednake šanse za sve", poručila je Barošević povodom Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze.

Predsednik opštine Inđija rekao je da je opština do sada uložila sredstva u rekonstrukciju krova prostora namenjenog Savezu sa sport i rekreaciju invalida i da će do septembra renovirati objekat Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Inđija - Stara Pazova.

"Nadu nam daju osmesi na vašim licima i snaga koju imate, najmanje što možemo je da se potrudimo da vam obezbedimo prostor, da zajedno sednemo i razgovaramo o problemima", rekao je Gak.

Procene su da u Srbiji više od 10.000 ljudi boluje od multiple skleroze.

Tokom posete opštini Inđija, pomoćnici ministra Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom i Sektora za rad i zapošljavanje Biljana Barošević i Dejan Šijak, održali su sastanak sa predsednikom opštine Vladimirom Gakom i razgovarali o prioritetnim ciljevima, posebno kada je reč poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i zapošljavanju.