2. jun 2023 16:07

Žaklina Stojanović: Ekonomski fakultet nudi internacionalno iskustvo u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žaklina Stojanović: Ekonomski fakultet nudi internacionalno iskustvo u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović izjavila je danas za Tanjug da je iskustvo internacionalizacije u Srbiji jedno od prednosti koje Ekonomski fakultet nudi.

Kaže da Ekonomski fakultet, kao i ostali fakulteti, pribegava informisanju preko društvenih mreža budućih studenata o tome kako je studirati na Ekonomskom fakultetu i šta ih očekuje.

 

Napominje da se upisna kvota ne menja tako lako zato što je definisana određenim pravilima nacionalnog akreditacionog tela i dodaje da, kada je reč o osnovnim akademskim studijama, Ekonomski fakultet ima kvotu od 1.320 studenata, 990 na četvorogodišnjem programu, a ostatak na trogodišnjem programu, od toga 610 budžetskih mesta.

Kada je reč o atraktivnosti pojedinih smerova, Stojanovićeva smatra da je to za upis u prvom trenutku irelevantno pitanje za studente Ekonomskog fakulteta iz razloga što studenti imaju prvu godinu zajedničku, a da se tek u okviru drugog semestra odlučuju za smer ili modul.

"Ukupno imamo 12 modula, s tim što od druge godine postoji mogućnost upisa jednog posebnog programa koji se izvodi na engleskom jeziku. Reč je o saradnji sa Londonskom školom ekonomije, odnosno Univerzitetom u Londonu, gde studenti ovde kod nas studiraju, pri čemu se svi ispiti priznaju za diplomu, kako Univerziteta u Londonu tako i Ekonomskog fakulteta u Beogradu," objasnila je ona.

Dodaje da je jedna od prednosti koju nudi Ekonomski fakultet u Beogradu iskustvo internacionalizacije koje se može steći u Srbiji na Ekonomskom fakultetu, pri čemu i studenti ostalih programa studiraju po prevedenim, svetski priznatim, udžbenicima iz oblasti ekonomije i biznisa.

Stojanovićeva ističe činjenicu da se Ekonomski fakultet približava potrebama tržišta rada na najbolji mogući način, na način da se nudi poslovna informatika kao poseban modul, za šta su, kaže ona, studenti pokazali veliko interesovanje, ali su takođe i svi ostali tradicionalni smerovi na Ekonomskom fakultetu na listi želja studentima poput bankarstva, menadžmenta ili statistike.