26. jun 2023 17:23

Infrastruktura železnice Srbije: Kretanje po železničkoj infrastrukturi je izuzetno opasno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Infrastruktura železnice Srbije: Kretanje po železničkoj infrastrukturi je izuzetno opasno

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

BEOGRAD - Infrastruktura železnice Srbije upozorila je danas da je svako nedozvoljeno kretanje po železničkoj infrastrukturi ne samo kažnjivo, nego i izuzetno opasno.

Povodom snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, na kojima se vidi kako se dvojica mladića neovlašćeno penju na Železnički most preko Save u Beogradu, Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da je zabranjeno penjanje na bilo koji železnički most u Srbiji i da se ovakvi slučajevi najčešće tragično završavaju.

Prema njihovom saopštenju, na godišnjem nivou na srpskim prugama gine oko 19 osoba zbog nedozvoljenog i neodgovornog kretanja železničkom infrastrukturom, dok do pet, uglavnom mladih osoba, nastrada od strujnih udara iz kontaktne mreže iznad železničke pruge, najčešće kako bi napravili selfi na krovovima vagona.

Nikakvim merama fizičko-tehničkog obezbeđenja ne mogu da se spreče ovakve situacije niti je moguće ograditi ili obezbediti oko tri i po hiljade kilometara pruge i sve železničke objekte u Srbiji, kao i da za to ne postoji bilo kakva saobraćajna, funkcionalna ili ekonomska opravdanost, navela je u saopštenju Infrastruktura železnice Srbije.

Zbog toga Infrastruktura železnice Srbije apeluje i upozorava, posebno mlade, da vode računa o ličnoj bezbednosti, poštuju propise i ponašaju se odgovorno prema sebi i drugima kada su železnica i železnički objekti u pitanju, jer je to jedini način da se sačuvaju ljudski životi i bezbednost železničkog saobraćaja.