3. jul 2023 13:58

Fond za nauku otvorio novi program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u Srbiji vredan milion evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fond za nauku otvorio novi program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u Srbiji vredan milion evra

Foto: shutterstock.com/Tupungato, ilustracija

BEOGRAD - Fond za nauku otvorio je novi program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u Srbiji "Dokaz koncepta", sa ukupnim budžetom od milion evra, saopšteno je danas.

Kako je saopšteno iz Fonda za nauku, program je namenjen testiranju naučnih ideja ili pretpostavki sa mogućnostima komercijalne primene i podržava projekte iz svih naučnih oblasti, a naučnici mogu sami formulisati teme svojih istraživanja.

V. d. direktora Fonda za nauku Milica Đurić-Jovičić ističe da program nudi podršku istraživačima, čija rešenja imaju potencijal za komercijalizaciju u skladu sa potrebama tržišta.

"Istraživači će kroz ovaj program imati mogućnost da testiraju naučni koncept koji bi ukoliko se pokaže tehnički izvodivim predstavljao osnovu za buduće komercijalne ili društveno korisne proizvode", rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da maksimalan budžet po projektu iznosi 2,4 miliona dinara, dok je trajanje projekata 12 meseci.

Sredstva su obezbeđena kroz "Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji (Projekat SAIGE)", koji je partnerski projekat Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

Javni poziv za prijavu predloga projekata otvoren je do 15. septembra.