16. septembar 2023 17:20

Na Adi Ciganliji i ove godine održana "Trka za ozdravljenje"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Adi Ciganliji i ove godine održana "Trka za ozdravljenje"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na beogradskoj Adi Ciganliji, Udruženje „Evropa Dona Srbija“ i ove godine organizovalo je Trku za ozdravljenje (Race for the cure), čiji je cilj podizanje svesti o značaju borbe protiv raka dojke.

U više od 1.500 gradova na svetu, trka se organizuje kako bi se odala počast onima koji su izgubili bitku sa ovom bolešću.

Predsednica Udruženja „Evropa Dona Srbija“ Mirjana Branković Magić rekla je za Tanjug da je ovo udruženje deo velike evropske koalicije za borbu protiv raka dojke, koja se bori za zaštitu prava obolelih od ove bolesti i poboljšanje njihovog statusa koji podrazumeva i pravovremenu dijagnostiku i adekvatno lečenje.

„Svakako da se rak dojke može i lečiti i izlečiti, ali u situaciji u kojoj pričamo, u fokusu nam je prevencija. Tu razgovaramo u dva pravca. Jedan su faktori rizika, a drugi su preventivni pregledi, uz pomoć kojih možemo karcinom dojke otkriti u početnoj fazi, kada je izlečenje moguće“, rekla je ona.

Manifestacijama, kao što je Trka za ozdravljenje, skreće se pažnja javnosti na ovaj veliki zdravstveni problem, jer je karcinom dojke najčešća maligna bolest u našoj populaciji, a po smrtnosti smo drugi u Evropi, ističe Branković Magić.

Istraživanje pokazuje da se rizik za oboljevanje od raka dojke smanjuje za 30 posto, ukoliko za nedelju dana samo 90 minuta isforsirano hodamo, kaže Branković Magić.

Koordinatorka trke Jasmina Lukić precizira da se forsiranje određuje individualno, prema mogućnostima i kondiciji.

„Svaka žena određuje sebi tempo kako će šetati ili, ako trči, kako će i kojom brzinom trčati. Ovde su danas svi pobednici, jer zajedno pružamo podršku svim ženama kojima je ona potrebna na putu lečenja, odnosno, na putu do zdravlja“, kazala je Lukić.

Za trku je na Adi danas bilo spremno 7.500 metara staze oko jezera, dok je za šetnju bila određena staza od 2,5 kilometara, uz vežbe razgibavanja i vežbe istezanja.

Učesnici trke su na kraju pustili balone, u znak sećanja na žene koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

„Mi smo danas organizovali i akciju „Pink poklon pažnje“. Te akcije ne bi bilo, da nije učesnika koji su se prijavili za ovu trku. Posle ove trke organizujemo darivanje žena koje se nalaze na kliničkom lečenju raka dojke, da bi one znale da nisu same i da neko misli na njih“, istakla je Lukić.

Uz jednu brošuru, one će kao poklon dobiti i preparate za negu kože, koji su im potrebni u bolnici tokom lečenja.

Svako ko učestvuje u Trci za izlečenje, svojom prijavom i plaćanjem kotizacije od 1.000 dinara, donirao je paket za jednu ženu koja je na lečenju, objasnila je Lukić.

Za učešće u trci prijavu je popunilo više od 700 ljudi širom Srbije, te će i toliko „Pink poklona pažnje“ biti upućeno ženama koje se od raka dojke leče u bolnicama u našoj zemlji.