19. septembar 2023 19:31

Predstavljene poštanske marke: 115 godina diplomatskih odnosa Srbije i Egipta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene poštanske marke: 115 godina diplomatskih odnosa Srbije i Egipta

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Pošta Srbije i ambasada Egipta u Srbiji predstavili su večeras emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast diplomatskog jubileja - 115 godina diplomatskih odnosa Srbije i Egipta u Rezidenciji Egipta u Beogradu.

O razvoju i dugoj tradiciji diplomatskih i prijateljskih odnosa dveju zemalja i motivima za filatelističku emisiju, govorili su Basel Salah, ambasador Egipta u Srbiji, i Adam Sofronijević, direktor "Srbijamarke" Pošte Srbije.

"Izdavanje komemorativne poštanske marke povodom obeležavanja 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije je značajan događaj. Iskrenu zahvalnost upućujem Pošti Srbije i Srbijamarki na neumornom zalaganju i plodnoj saradnji sa Ambasadom, koja je dovela do izdavanja ove jedinstvene poštanske marke koja odražava snažno prijateljstvo Egipta i Srbije", rekao je Basel Salah.

On je napomenuo da je otkrivanje poštanske marke izuzetan način da se obeleži decenijska istorija povezivanja i saradnje dve zemlje.

"Izuzetno sam srećan što će ova poštanska marka ući u istoriju, kako je došla u posebnom trenutku našeg značajnog jubileja" dodao je ambasador Egipta.

Adam Sofronijević je ambasadoru Salahu uručio na poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka numerisano brojem 115.

Na filatelističkoj emisiji koja sadrži prigodnu poštansku marku štampanu u tabacima od osam maraka sa vinjetom, koverat prvog dana i prigodan žig, prikazani su Zindan kapija na Kalemegdanu i Kefrenova piramida u Gizi, Smederevska tvrđava u Smederevu i Kajtbejeva tvrđava u Aleksandriji.

Umetnička i grafička realizacija izdanja delo je Miroslava Nikolića i Marije Vlahović, kreatora maraka Pošte Srbije.

Stručnu saradnju u realizaciji emisije obezbedila je Ambasada Egipta u Srbiji.

Sofronijević se zahvalio ambasadoru Salahu na idejama i realizaciji celog projekta.

"Filatelistička emisija vredan je simbolični i umetnički doprinos Pošte Srbije obeležavanju velikog jubileja dva naroda i države koji su pre svega veliki prijatelji, i još jedan znak da je Srbija posvećena izgradnji dobrih odnosa sa Egiptom. Zahvalio bi se i Mirolslavu Nikoliću i Mariji Vlahović umetnicima koji su kreirali marke i izrazio zadovoljstvo što Srbija razvija odnose sa tako važnom zemljom za našu civilizaciju" kazao je Sofronijević.

Svečanosti u Rezidenciji Egipta u Beogradu prisustvovao je v. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.