21. septembar 2023 11:48

Na mobilnom mamografu u Čajetini za šest dana pregledane su 372 pacijentkinje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na mobilnom mamografu u Čajetini za šest dana pregledane su 372 pacijentkinje

Foto: Shutterstock.com/VladaKg03, ilustracija

ČAJETINA - Za šest dana, koliko je mobilni mamograf postavljen ispred Doma zdravlja Čajetina, pregledane su 372 pacijentkinje, a očekujemo da to bude 620 žena, rekla je za Tanjug danas direktorka Doma zdravlja Mirjana Đurović.

Ona je rekla da za pregled, koji je besplatan, ne treba ni zdravstvena knjižica, već je moguće doći i sa ličnom kartom i da će zbog velike zainteresovanosti, umesto sedam dana koliko je planirano, mamograf biti na raspolaganju ženama iz Čajetine deset dana.

"Zahvaljujući velikom angaživanju svih zdravstvenih radnika na promociji zdravlja, razvijanju svesti o tome koliko je bitna prevencija, naše sugrađanke su prepoznale značaj rane dijagnostike raka dojke i da je rak izlečiv ako se otkrije na vreme i zbog toga su se odazvale u zaista velikom broju", kazala je Đurović

Ona je rekla da se pregledi obavljaju po zakazanim termina, svakog dana od 9 do 18 časova, a po očitavanju snimaka svi će biti poslati pacijentkinjama na kućnu adresu.

Ona je podsetila da je rak dojke najčešći malignitet kod žena i sa visokom stopom smrtnosti, a da je mamografija zlatni standard u njegovom dijagnostifikovanju.

"To je kratkotrajno i bezbolno snimanje tkiva dojke kojim mi možemo da uočimo i najsitnije promene koje ne mogu da se napipaju ili dijagnostifikuju nekim drigim vrstama pregleda. Preporučuje se ženama od 45 do 69 godina koje nisu radile mamografiju u poslednje dve godine, kao i ženama starijim od 40 godina kojima su bliske srodnice ili lečene ili obolele od raka dojke", zaključila je Đurović.

Mobilni mamograf ispred Doma zdravlja Čajetina biće na raspolaganju zainteresovanim pacijentkinjama do 25. septembra.