21. septembar 2023 15:50

Ministar Selaković odao počast srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Krfu i Vidu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković odao počast srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Krfu i Vidu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KRF - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, je danas odao počast i položio venac kod Spomen kosturnice na ostrvu Vido, povodom obeležavanja 107. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido, i tom prilikom najavio da će od oktobra meseca Vlada Srbije i Ministarstvo poslati tim da uradi projekat kako bi se sledeće godine krenulo u temeljnu obnovu mauzoleja na ostrvu Vido.

"U toj godini jednom narodu u Evropi dogodile su se stvari koje se nisu od biblijskih vremena, dogodile nikome. Iz krajeva gde žive Srbi, a reke se ulivaju Jadransko, Egejsko i Crno more, ali te 1916. godine prvi put u istoriji sve srpske reke ulile su se ovde u Jonsko more. Ulile su se kroz Dunavsku, Drinsku, Timočku, Moravsku, Šumadijsku, Vardarsku diviziju, ulile su se kroz Užičku vojsku, ulile su se dobrom voljom braće sa Morače, Zete i Tare", rekao je ministar.

Istakao je da je cela jedna država 1916. godine, na čelu sa kraljem, Vladom, parlamentom, preživelom vojskom i delom naroda, preživela albanske gudure i močvare duž jadranske obale, i došla na ostrva kako bi uhvatili vazduh, nakon čega su usledile niske temperature, sneg i ledena kiša, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Selaković kaže da se Krfljanke i Krfljani, koji pamte milenijumima dugu istoriju svoga ostrva, na kome nema evropske imperijalne sile koja nije boravila, doživeli da na njihovo ostrvo dođe vojska, ne da tlači i porobljava, već da zatraži bratsku ljubav, utehu i mesto za oporavak.

"Došli smo danas da posetimo naše dedove i pradedove, oni koji nisu dočekali da dobiju svoje potomstvo, oni koji nisu dočekali da vide sunce slobode, oni koji nisu ponovo poljubili rodnu grudu ostali su ovde, ne da bi bili zaboravljeni, već da bismo ih se sećali, da bismo na njihovoj žrtvi podizali našu Srbiju, podizali naš srpski narod, slavili slobodu, cenili je znajući koliko je skupo plaćena. Došli smo da vam upalimo voštanicu, da se pomolimo za vaše duše i zamolimo vas da se gospodu molite za Srbiju i srpski narod gde god on živeo. Došli smo da vam kažemo da Srbija stoji uspravno, da je vode hrabri i čestiti ljudi kojima biste se ponosili, da se bori da sačuva mir i da ne da padnete u zaborav", naveo je on.

Ministar se u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i srpskog naroda iz Srbije i Srpske, iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, zahvalio gradonačelnici Krfa i njenim saradnicima na tome što čuvaju ovo srpsko svetilište.