23. septembar 2023 13:57

Žegarac: Tri dela dnevne bolnice Instituta za onkologiju počinju da rade za 20 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žegarac: Tri dela dnevne bolnice Instituta za onkologiju počinju da rade za 20 dana

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Institut za onkologiju i radiologiju dobiće za dvadesetak dana još tri dela dnevne bolnice, izjavio je danas direktor te zdravstvene institucije Milan Žegarac povodom održavanja Meseca borbe protiv karcinoma dojke i akcije "Daj pedalu raku".

"Institut sprema neke novine. U toku je renoviranje medikalne onkologije, za dvadesetak dana počeće da funkcionišu još tri dela dnevne bolnice, u tom smislu povećavamo kapacitete", rekao je Žegarac i naglasio da im je cilj dobijanje nove zgrade sa povećanim brojem mesta, što je neophodno.

Direktor Ijnstituta dodao je da je završeno renoviranje odeljenja za pedijatriju, a da se druga renoviraju.

U okviru današnje akcije "Daj pedalu raku" organizovana je istovremena vožnja biciklima u tridesetak gradova Srbije.

Direktor instituta naveo je da podržavaju akcije udruženja pacijenta i svih ljudi koji se bore i na istom su putu kao i oni.

Žegarac je apelovao na sve da vode računa o preventivnim pregledima.

"Promene koje se otkriju na vreme čine da nama svima bude lakše, celom sistemu je lakše i izlečenje je 90 odsto, što je dobar rezultat i svi tome treba da težimo', rekao je on i naglasio važnost preventivnih pregleda i skrininga.

Predstavnica Instutita za javno zdravlje Batut, Radoljupka Radosavljević podsetila je da u Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko 4.500 žena a da bitku izgubi oko 1.700.

To je najčešći maligni tumor kako u Srbiji tako i u svetu, podsetila je ona.