27. decembar 2022 12:52

SANU nagradio 63 talentovana srednjoškolca koji su na međunarodnim takmičenjima osvojili prve tri nagrade

Izvor: TANJUG

podeli vest

SANU nagradio 63 talentovana srednjoškolca koji su na međunarodnim takmičenjima osvojili prve tri nagrade

Foto: Shutterstock.com/ Florin Cnejevici

BEOGRAD - Srpska akademija nauke i umetnosti dodelila je danas u Beogradu 63 nagrade učenicima srednjih škola, koji su na različitim međunarodnim takmičenjima dobili jednu od prve tri nagrade.

Na novogodišnjem prijemu u Salonu kluba SANU, predsednik te institucije Vladimir Kostić uručio je mladim talentima priznanja u vidu vaučera i publikacije SANU.

Među odlikovanim učenicima bilo je onih koji su osvojili prestižna međunarodna priznanja iz matematike, stranih jezika, istorije geografije, umetnosti, informatike i sporta.

Kostić je podsetio da SANU "ovo simbolično čestitanje" mladim talentima organizuje svake godine i izrazio zadovoljstvo što svake godine među našom decom ima izvrsnih pojedinaca koji smeju da izađu na megdan međunarodnoj konkurenciji.

"Akademija će nastaviti sa praksom nagrađivanja maldih jer duboko verujemo da je u Srbiji od svega potrebnija pamet i to je iskustvo koje više od 180 godina ove kuće nose sa sobom", rekao je Kostić.

Istakao je da u Srbiji ima puno junaka, puno heroizma, ali da se često zaboravljaju oni koji su svojom pameću gradili našu zemlju.

Kostić je ocenio da mladi kojima je danas uričio nagrade za njihove uspehe poseduju dar koju je neophodan da se uhvate u koštac sa žoivotom.

"Ovih 63 devojaka i mladića su vrednost sami po sebi i oni na neki način vraćaku veru da će vrednosni sistem da se ponovo uspostavi", rekao je Kostić.

Jedan od nagrađenih, Andrija Živadinović, učenik četvrtog razreda Gimnazije "Svezozar Marković" u Beogradu, rekao je da se inače takmiči iz matematike i fizike, ali da je u SANU danas zbog osvojenih takmičenja iz matematike.

"Ove godine sam na tri međunarodne olimpijade osvajao nagrade iz matematike - dve bronze i jedno srebro", naveo je mladić.

On smatra da je priznanje SANU izuzetno značajno s obzirom na to da potiče od relevantnih izvora i da će "sutra biti važna referenca u CV-u".

Devetnaestogodišnji Novosađanin Marko Paunović, koji studira na Faultetu političkih nauka u Beogradu, istakao je da je nagradu SANU dobio za osvojeno prvo mesto na Međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika.

"Ovo je jedno lepo priznanje koje mi daje podstrek da nastavim da se kotiram dalje", rekao je Paunović.

Mlada Marija Milutin rekla je da je pohađala Četvrtu beogradsku gimnaziju, i da je sada na prvoj godini Ekonomskog fakulteta, te da je nagrađena za ostvarene uspehe na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju iz istorije.

Mlada devojka je izrazila zadovoljstvo što se našla među 63 nagrađena od strane Akademije.

"S obzirom da se u Srbiji malo pažnje posvećuje uspesima đaka, drago mi je da vidim da SANU to ceni i ukazuje im na ovaj način priznanje i neku vrstu poštovanja", kazala je ona.