29. oktobar 2023 10:22

Proces uvođenja studentskih kartica u završnici, akademce čekaju brojni popusti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Proces uvođenja studentskih kartica u završnici, akademce čekaju brojni popusti

Foto: Shutterstock.com/Dean Drobot, ilustracija

BEOGRAD - Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović otkrila je da se faza procesa uvođenja studenstkih kartica, na koje pravo ima svih 240.000 studenata u Srbiji, nalazi u završnici.

Dukić Mijatović je za Tanjug navela da Ministarstva prosvete i finansija trenutno zajedno sprovode tehničke korake.

"Nalazimo rešenje za to kako da realizujemo kroz sistem. Dakle, mi smo imali do sada kartice u manjem broju za oko 40.000 studenata, a sada će biti dostupne svima", rekla je ona na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava "Učinimo svet boljim".

Dodala je da će uvođenjem ovih studentskih kartica brojne pogodnosti dobiti svi studenti - bilo da pohađaju privatni ili državni fakultet.

"Biće im besplatno otvoreni računi u Poštanskoj štedionici, dobiće svoju Dina platnu karticu za koju neće plaćati naknadu za održavanje, sa kojom će moći da plaćaju i dom i menzu i na koju će im leći sredstva od studentskih kredita i stipendija", rekla je Dukić Mijatović i dodala da će studenti karticom moći i da ostvare brojne popuste.

Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić navela je za Tanjug da će o tim karticama studenti moći da se informišu na portalu koji će biti napravljen.

"Tu će svakodnevno moći da se informišu ne samo o popustima koje će imati sa ovom karticom, već i o svim informacijama koje se tiču studentskih stipendija, kredita, ali i nastavnog procesa", rekla je Smiljanić.

Takođe će se postavljati razna obaveštenja i informacije korisne za studente - linkovi konkursa za stipendije, kredite, programe zapošljavanja mladih, konkurse za praksu. Studentski centri dostavljali bi link ka informacijama, konkursima i obaveštenjima o ishrani i smeštaju studenata.

Kako je rekla, SKONUS-u je bilo važno da ova kartica obuhvati sistem studentskog života, uključujući domove, menze i studentske poliklinike.

"Očekujemo da će biti neka druga faza realizacije ove kartice, ali mogu da kažem da je ovo jedan od najvećih projekata studentskih organizacija, studentskih parlamenata i da ćemo u narednom periodu raditi na tome detaljnije", rekla je Smiljanić.

Podsetila je da je ideja o kreiranju nove studentske kartice, koja bi bila besplatna za sve studente, počela u decembru 2021. godine.

"Tada je studentska konferencija u saradnji sa Studentskim parlamentima Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, ali i sa privatnim univerzitetima, visokim školama i Centrom za edukaciju i razvoj Omladine Beograda sprovela jedno veliko istraživanje, koje se ticalo mladih i samog povezivanja mladih sa privredom", rekla je Smiljanić.

Predsednica SKONUS-a navodi da je tada je 96 odsto ispitanih studenata pozitivno odgovorilo na pitanje da li studenti smatraju da je potrebna nova studentska kartica, koja bi bila besplatna za studente i više povezana sa državnim ustanovama i privredom.

"Mogu da kažem da je to istraživanje popunilo više od 9.000 studenata u Srbiji. Nakon toga su usledili naši pregovori sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom prosvete i Ministarstvom omladine i sporta, gde smo u saradnji sa kolegama na teritoriji cele Srbije predložili nekoliko stvari koje bi nova kartica trebala da obuhvati", navela je Smiljanić.