14. decembar 2023 18:29

Obeležen jubilej Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležen jubilej Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Dan Tehničkog opitnog centra (TOC) - 14. decembar, svečano je obeležen danas u znak sećanja na dan kada je 1933. godine formirana Vazduhoplovna opitna grupa, čija je delatnost bila ispitivanje naoružanja i vojne opreme, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Povodom praznika, održana je svečana akademija u Domu Garde u Topčideru, na kojoj su, uz bogat kulturno-umetnički program, sumirani rezultati rada u godini za nama i uručena priznanja pojedincima i institucijama sa kojima je ova vojna naučnoistraživačka ustanova ostvarila plodotvornu saradnju.

U osvrtu na postignute rezultate, istaknuto je da je, u godini u kojoj obeležavamo 50 godina od formiranja Tehničkog opitnog centra i 90 godina ispitivanja naoružanja i vojne opreme, nastavljeno jačanje istraživačko-razvojnog potencijala Centra, koji se danas s pravom može pohvaliti izuzetno stručnim kadrom, modernom ispitno-mernom opremom i savremenim metodama ispitivanja baziranim na domaćim i stranim vojnim i civilnim standardima.

Svečanoj akademiji su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Želimir Glišović, predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, naučnoistraživačkih ustanova, privrednih društava i mnogobrojni gosti.