26. decembar 2023 12:00

Porodilištu KBC "Dragiša Mišović" doniran robot za dezinfekciju i 70 antibakterijskih posteljina sa nitima srebra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Porodilištu KBC "Dragiša Mišović" doniran robot za dezinfekciju i 70 antibakterijskih posteljina sa nitima srebra

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Robot za automatsku dezinfekciju u prostorijama u kojima postoji povećana šansa od širenja zaraze i 70 antibakterijskih posteljina sa nitima srebra od danas su deo porodilišta Kliničko-bolničkog centra Dragiša Mišović zahvaljujući donaciji srpske kompanije "Koloid".

Donacija se sastoji od inovativnih proizvoda kompanije Koloid d.o.o. Beograd, čiji razvoj i unapredjenje tehnologije je podržala Republika Srbija, a u pitanju je robot za dezinfekciju prostora i površina koloidnim srebrom, kao i posteljine za dečije krevece, jonizovane jonima srebra koje imaju antimikrobno dejstvo.

Kada je reč o robotu, radi se o tehnologiji veštačke intelgiencije, koja je nastala u Srbiji, kao produkt skupa svih ključnih aktera- Institut Vinča, Fond za inovacionu delatnost, Ministarstva za inovacije, te Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, rekao je prilikom donacije inženjer Božidar Backović, vlasnik i direktor kompanije KOLOID.

"Lična mi je čast da ispred kompanije Koloid uručimo jednu lepu donaciju, a posebno jer sam svo troje dece dobio u ovom porodilištu. Ona se sastoji iz dva dela, radi se o tehnologiji veštačke inteligencije i robotu koji vrši dezinfekciju poput patentirane tehnologije koja je nastala u Srbiji", kazao je Backović.

Ističe da je najznačajniji deo ove tehnologije to što su uspeli da putem aerosola srebra unište klostridiju.

"To je ozbiljan problem u našem zdravstvenom sistemu poslednjih 50-60 godina, a putem ovog robota ćemo konačno da stanemo na put toj bakteriji. Takođe, tu je i 70 kompleta antibakterijske posteljine, koje sadrže jonsko srebro, koje ima antibakterijska svojstva, a radili smo ga sa Instituom Vinča dugi niz godina", poručio je Backović.

Sredstvo koje je korišćeno za robota je na bazi nanočestica srebra, uz dodatak vodonik-peroksida, pojasnio je za Tanjug naučni istraživač iz kompanije KOLOID i molekularni biolog Dragoljub Dimitrijević, koji je radio na nastanku robota.

"Uparili smo se sa našim partnerima iz Kine, koji proizvode osnove za ovog robota, a koje smo mi nadogradili i razvili i prilagodili za ove specifične namere. Srebro se u našoj tečnosti ponaša kao katalizator, srebro ubrzava reakciju i dozvoljava nam da koristimo niže koncentracije vodonik-peroksida. Imamo jako dobre rezultate, jer one ubijaju bakterije gotovo odmah", pojasnio je Dimitrijević.

Kaže da je cela inovacija bila ideja vlasnika firme, te da je potekla tokom korone, kada je krenulo razmišljanje o tome kako rešiti problem sitnih kapljica.

"Robot je kompleksna stvar, ima više sistema za pozicioniranje i upravljanje u prostoru..oni uspore kada ima ljudi. Napravljeni su za visoko-rizične sredine, poput Sajma koji je bio kovid bolnica, a naši roboti koriste veštačku inteligenciju. Razvoj i privatni sektor su ključni, kada govorimo o inovacijama, jer kada privatni sektor želi da se uključi u ta istraživanja, onda je uspeh sigurno tu. Takođe, da skupite na jednom mestu veliku količinu umova, tu će stvari sigurno biti plodonosne", poruka je mladog naučnika.

Vlasnik kompanije, takođe, saglasan je sa time koliki je značaj zajedničkog rada privatnih kompanija zajedno sa državnim institucijama.

"Mislim da je ključ razvoja Srbije saradnja privatnog i državnog sektora, jer svi ključni umovi treba da se ujedine oko inovativnih projekata, jer su ti projekti ono što će nas na svetskom tržištu uzdići. Mi smo jedna od najinovativnijih firmi u Srbiji koja se bavi nanotehnologijom jonskog srebra i zeolita, širom sveta izvozimo proizvode, a sada smo uz podršku države uspeli smo da dođemo do inovacija i da pomognemo najmlađima u Srbiji, kasnije ćemo i svim građanima i svim sektorima", kaže Backović.

On dodaje da se kompanija bavi prvenstveno proizvodnjom medicinskih sredstava i kozmetike, ali i proizvoda za zaštitu životinja, takođe sistema "Silversense", koji je odgovoran za antibakterijske posteljine.

Upravo na izradnji tih posteljina, kompanija KOLOID sarađivala je i sa Institutom Vinča.

"Mogu da se pohvalim dugogodišnjom saradnjom sa kompanijom "Koloid" i brendom Silver sense. Mi imamo dva inovaciona vaučera, koja finansira Fond za inovacionu delatnost, i kroz njih smo ispitali ove tkanine i došli do fenomenalnih rezultata. Antimikrobna svojstva te tkanine pokazuju prema, između ostalih - ešerihije koli, kandide, stafilokoke.. Svi znamo da se javlja rezistencija na antibiotike i srebro je tu da to predupredi, i upravo imamo inovativne proizvode za to, i u tome vidimo da nauka zaista može da radi u korist privrede i društva", poručila je za Tanjug Vesna Lazić, naučni savetnik pomoćnik direktora za tehnološki razvoj Institut za nuklearne nauke „Vinča''.

Ona je apelovala na sva privredna društva da vide šta nudi Vinča i krenu u zajedničke projekte.

"Imamo širok spektar i možemo da pružimo i privredi i stanovnišvu nešto novo, saradnja je jako bitna i trebalo bi što više kompanija da se otvori ka korišćenju resursa koje ima nauka", poručila je Lazić.

Donaciju je, ispred porodilišta KBC Dragiša Mišović primila Slađana Mihajlović, rukovodilac Bolnice za ginekologiju i akušerstvo i načelnik Odeljenja operativne ginekologije, koja se zahvalila na, kako je istakla, veoma značajnom poklonu.

"Robot se neće koristiti samo u porodilištu, već i u operativnom bloku, koristi nanotehnologiju sa atomimima srebra i hvala kompaniji što je prepoznala veličinu našeg porodilišta. Takođe, 70 posteljina koje imaju niti srebra su veoma potrebne našim bebama jer deluju protiv mikroba. Nadam se da u našoj bolnici nećemo imati klostridiju, jer je to strašna bakterija i veoma je bitno da predupredimo bilo kakve infekcije. Ključ je da ne dođe do infekcije, u bilo kojoj bolnici. Savremena tehnologija, a mi smo za to otvoreni, nam daje tu preventivu koja je potrebna da do dejstva mikroba ne dođe u našoj sredini", zaključila je Mihajlović.