4. januar 2024 15:49

Porfirije u Orahovcu: Budite okupljeni oko svojih ognjišta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Porfirije u Orahovcu: Budite okupljeni oko svojih ognjišta

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

ORAHOVAC - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas Srbima u Orahovcu, u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, da ostanu ono što jesu i budu okupljeni oko svojih ognjišta i svoga oltara.

"Ako se trudimo da budemo bolji od sebe, bolji svakoga dana, bolji između sebe, ako se trudimo da razumemo jedni druge, da grlimo jedni druge, da praštamo jedni drugima, da tražimo oproštaj jedni od drugih, onda je to istinska snaga, onda je to lepota koja dopire do Boga", rekao je Porfirije okupljenim Srbima.

Patrijarh je poručio da je crkva u Orahovcu oduvek bila hram sa kojeg se uzdizala molitva za čitav svet, a naročito za one sa kojima živimo.

"Boreći se za svoje dobro, za međusobno razumevanje, za mir među nama, istovremeno se borimo molitvom i duhovnim sredstvima za mir, za razumevanje i za zajednicu i sa onima koji žive pored nas, bez obzira na koji način se oni mole Bogu, bez obzira na to kom narodu pripadaju", rekao je Porfirije.

Dodao je da je jedini način da opstanemo to da budemo okupljeni oko svojih ognjišta i crkve.

Porfirije je podsetio okupljene da je zamonašen u manastiru Dečani i poručio im da svaki put kada dođe na Kosovo i Metohiju, ima osećaj da se vratio u očev dom.

"Život sa drugim može biti pakao, ako ga vidimo kao protivnika. Ali, život sa drugim, ako ga vidimo kao ikonu božiju, kao svoga brata, kao prijatelja - može biti i raj. Ako se međusobno podržavamo, živimo jedni za druge, onda ne samo da smo jedno, nego je i naše srce ispunjeno", naveo je patrijarh.