20. januar 2024 12:40

Đorđe Milićević uručio bukvare i lektire za 1.600 srpskih đaka u Minhenu i Štutgartu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević uručio bukvare i lektire za 1.600 srpskih đaka u Minhenu i Štutgartu

Foto: TANJUG/MINISTAR ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ MILICA GAJOVIĆ

MINHEN - Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Minhenu uručio bukvare i lektire za ukupno 1.600 učenika srpskih dopunskih škola, koji nastavu pohađaju u nemačkim pokrajinama Bavarska i Baden Virtemberg.

Ministar se, u pratnji generalnog konzula u Minhenu Božidara Vučurevića i generalnog konzula u Štutgartu Dragana Dimitrijevića, sastao sa učiteljicama dopunskih škola, a zajedno sa koordinatorkom nastave Tatjanom Hot prisustvovao je i času srpskog jezika za najmlađe đake u parohijskom domu hrama Svetog Jovana Vladimira u Minhenu, saopšteno je iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Milićević je istakao da je opredeljenje države Srbije da obezbedi bukvare za sve prvake u dopunskim školama i da obezbedi lektire za sve učenike starijih razreda.

"Naš cilj je da vam približimo Srbiju i da je još više zavolite, kad završite škole i fakultete da se vratite u Srbiju da znanje koje ste ovde stekli iskoristite u svojoj otadžbini", rekao je ministar i istakao da se broj dece u srpskim dopunskim školama u Nemačkoj povećava iz godine u godinu.

Pozvao je učenike da, gde god živeli u budućnosti, nikada ne zaborave da su Srbi i da je Srbija njihova zemlja.

"Učite srpske običaje, čuvajte srpski identitet, dolazite u crkvu da naučite sve o našoj veri. Crkva je uvek bila stožer okupljanja i jedinstva našeg naroda. Bićete jaki samo onoliko koliko ste jedinstveni", poručio je Milićević učenicima.

Istakao je da su jezik, tradicija i kulturna baština simboli našeg naroda i izrazio posebnu zahvalnost protojereju Bojanu Simiću na doprinosu koji SPC u Minhenu daje srpskim dopunskim školama.