27. januar 2024 10:01

Vilan: Ovogodišnji Dan sećanja na žrtve Holokausta ima novo i bolno značenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vilan: Ovogodišnji Dan sećanja na žrtve Holokausta ima novo i bolno značenje

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, prilika da se prouči istorijska, politička i ideološka pozadina koja je predhodila Holokaustu i omogućila da se on desi.

"Smatram da je od suštinske važnosti identifikovati sličnosti između događaja koji su prethodili i dešavali se tokom Holokausta i drugih sličnih događaja kako bismo prepoznali i identifikovali lice zla i energično ustali protiv njega da se ono zaista više nikada ne bi dogodilo", napisao je on u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Vilan je dodao da za svakog ko poseduje funkcionalan moralni kompas ovogodišnji dan sećanja na žrtve Holokausta ima novo i bolno značenje.

Prema njegovim rečima, Holokaust je podrazumevao godine zvaničnog podsticanja i legitimizacije antisemitizma, praćenog akcijama koje su uključivale pogrome i diskriminaciju, a koje su se završile genocidom.

"Mržnja prema Jevrejima postoji kroz generacije, često se koristi u političke svrhe i na žalost još uvek postoji i raste ne samo u arapskom svetu, već i u delovima Zapadnog sveta. Antisemitizam se hrani predrasudama, mržnjom prema Jevrejima i učenjem da se mrzi i uključuje legitimizaciju, pa čak i veličanje terorističkih napada na Jevreje i izrael", napisao je ambasador Izraela.

Vilan je naveo da prihvatanje antisemitskih izraza kao legitimnog dela političkog govora predstavlja pretnju liberalno-demokratskim vrednostima i budućnosti celog sveta.

"Od ove godine, više nego do sada, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora da posluži kao snažan podsetnik šta se može dogoditi svetu koji stoji skrštenih ruku. Nikad više je sada", napisao je Vilan.