6. februar 2024 09:48

Crveni krst Srbije obeležava 148 godina postojanja i rada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crveni krst Srbije obeležava 148 godina postojanja i rada

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Crveni krst Srbije danas obeležava 148 godina postojanja i rada, a svečanost će biti upriličena u 13 časova u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović izjavio je za Tanjug da se obeležavanje Dana Crvenog krsta Srbije proslavlja u zgradi Jugoslovenske kinoteke jer je upravo u toj zgradi osnivač Crvenog krsta Srbije dr Vladan Đorđević početkom januara 1876. godine organizovao dva predavanja sa temom „Crveni krst na beloj zastavi“.

"Tom prilikom, izložio je predlog da se u Srbiji osnuje mreža družina i odbora koji bi u mirno doba spremali ono što treba ranjenicima i bolesnicima u ratno doba", kaže Miladinović.

Prema njegovim rečima, tako je, kao jedno od prvih 15 u čitavom svetu, formirano Srpsko društvo Crvenog krsta, koje je kasnije preraslo u međunarodno priznato nacionalno udruženje - Crveni krst Srbije.

Miladinović navodi da će danas biti predstavljeno troje volontera koji su, svako u svojoj oblasti, učinili herojsko delo i pokazali da su časni predstavnici Crvenog krsta.

Reč je o Persidi Mijailović iz Despotovca, koja je najstarija volonterka, simbol dobrovoljnog davalaštva krvi i velika promoterka ove važne aktivnosti Crvenog krsta.

Dodao je da će biti predstavljeni i Filip Rojević, spasilac koji dolazi sa Kosova i Metohije i Milica Nađ, koja dolazi iz Sombora, a koja je kao 15-ogodišnjakinja spasila na putu do škole osobu sa srčanim zastojem i tako sačuvala jedan život.

Očekuje se i veliki broj gostiju iz diplomatskog kora, najviši predstavnici Crvenog krsta iz Republike Srpske i Crne Gore i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoa Žakob, navodi .