7. februar 2024 11:25

Pošta Srbije objaviće 13. februara marke "Srbija - Slovenija: Naši velikani"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pošta Srbije objaviće 13. februara marke "Srbija - Slovenija: Naši velikani"

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Pošta Srbije saopštila je danas da će 13. februara objaviti emisiju prigodnih poštanskih maraka "Srbija - Slovenija: Naši velikani”.

Izdanje je posvećeno trojici znamenitih Slovenaca Juriju Vegi, Francu Miklošiču i Frederiku Preglu, koji su svojim delima i dostignućima uticali i na istoriju srpskog naroda, ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, matematičar i artiljerijski oficir Vege je doprineo da Beograd bude oslobođen od Turaka 1788. godine, a marka se objavljuje povodom 270 godina od njegovog rođenja.

Iz Pošta Srbije podsećaju da je proteklo 155 godina od prijema velikog lingviste srpskog i slovenačkog jezika Miklošiča u Srpsko učeno društvo, kao i od od rođenja velikog slovenačkog hemičara Frederika Pregla, dobitnika Nobelove nagrade.

"Ističući živote i dostignuća ovih velikana, Pošta Srbije pruža doprinos pozitivnoj slici deljene istorije srpskog i slovenačkog naroda u domaćoj i slovenačkoj javnosti i unapređenju dobrih odnosa i prijateljstva Srbije i Slovenije", ističe se u saopštenju.