15. februar 2024 21:19

Za Dan državnosti program "Oživljavanje" ukrasio Institut Servantes, Narodni muzej i Narodno pozorište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za Dan državnosti program "Oživljavanje" ukrasio Institut Servantes, Narodni muzej i Narodno pozorište

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Multimedijalni program povodom Dana državnosti "Oživljavanje" večeras je, nakon Starog dvora, ukrasio zdanja Instituta Servantes, kao i obližnji Narodni muzej Srbije i Narodno pozorište.

Ceremonija obeležavanja počela je promenadnim koncertom od Kalemegdana do Trga Republike Reprezentativnog orkestra Garde i Policijskog orkestra bio je uvod za audio-vizuelni spektakl "Oživljavanja" na fasadi Servantesa u Knez Mihailovoj ulici.

Brojni prolaznici kod Servantesa imali su priliku da vide projekat autora Dušana Jovovića "Teslin vremeplov", koji je prikazao na fasadi skice brojnih izuma i lik velikana nauke Nikole Tesle.

Jovović je sa "Teslinim vremeplovom" nastupio van kategorije na prestižnom Festivalu svetla u Berlinu, a upravo za Sretenje projekat je modifikovan kako bi se Tesla ponovo obratio Beogradu.

Brojni porlaznici su kroz Knez Mihailovu pratili orkestarski nastup, tokom kog su izvedeni brojni marševi poput "Marša na Drinu" i pesama poput "Igrale se delije".

Koncert je okončan na Trgu Republike, gde su se potom građanima obratile vođe dva srpska ustanka - Karađorđe u tumačenju glumca Aleksandra Srećkovića dok je Aleksandar Dunić bio Miloš Obrenović.

Usledilo je "Oživljavanje“ fasada Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, nazvano "Svetlost Nadežde i Save".

Projekat, zamišljen kao umetnička 3d svetlosna animacija, iskoristio je spoljnu arhitekturu oba zdanja na Trgu Republike da bi naglasio različite dramske i likovne promene na osnovu dela Nadežde Petrović i Save Šumanovića.

Na Trgu Republike je emitovan trominutni film "oživljavanja“ umetničkog dela Zbor u Orašcu - Veljko Stanojević.

U Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske i Crne Gore izveden je prikaz dronovima i vatromet.

Vatrometom širom gradova u Srbiji je završen program proslave Dana Državnosti.

Program "Oživljavanje“ počeo je u ranim večernim časovima na zdanju Starog dvora, gde su 3D animacijama prikazani motivi ustanka, ustava i simbola državnosti.

To je pratio glas Karađorđa, u interpretaciji glumca Nebojše Kundačine, iz adaptacije teksta drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš“.

Na zgradi Predsedništva izloženi su portreti Karađorđa, autora Paje Jovanovića, i Miloša Obrenovića, delo Stevana Todorovića.